Mahmutbegović: FBiH funkcionira, ne bih gledala sve crno

Vijesti 06. mar 201818:45 > 18:48
N1

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović za N1 je izjavila da je kriza u vlasti FBiH nastala kada se mimo procedure i zakona pokušala izvršiti smjena direktora Porezne uprave FBiH, Šerifa Isovića.

Mahmutbegović je kazala da Vlada ima redovne sastanke, a da su se danas, 6. marta sastali na poziv predsjednika FBiH, Marinka Čavare.

I dalje se ne zna kada će biti održana naredna sjednica Vlade Federacije BiH, a ni sjednica Parlamenta FBiH. Potvrdili su to predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti koji su u Sarajevu razgovarali, a gošća N1 je kazala da su proteklom periodu održavane sjecnide – samo sa smanjenim kapacitetom.

Mahmutbegović je za N1 kazala da su određeni zastupnici izašliu sa pokretanjem inicijative za konstitutivnost Srba u FBiH i srpskog jezika – a ocijenila je da određeni ne vladaju informacijama kada je u pitanju njihova konstitutivnost u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom Kantonu.

“SDA, koju ja predstavljam je u kontinuitetu radila na zaštiti osnovnih Ustavnih prava. Do sada su upućivane apelacije od 1998. godine, gdje se problematizirao bosanski jezik u manjem bh. entitetu. Došla sam do informacije da se u FBiH ne poštuje pitanje bosanskog jezika i konstitutivnosti psima u Posavskom, Kantonu 10 i Zapadnohercegovačkom Kantonu”, kazala je ona.

“U ovim kantonima su konstitutivni Bošnjaci i Hrvati. Jezici su bošnjački i hrvatski, a pismo latinica. Pokrenula sam inicijativu da se uskladi sve”, navela je.

Dobila je obećanje da će to biti urađeno – a i sam predsjednik Vlade FBiH, Fadil Novaić je potpisao njenu apelaciju. Očekuje odluku Ustavnog suda koja će naložiti navedenim kantonima da usklade odredbe.

Uprkos svemu tome…

“Moram reći da FBiH funkcionira. Ne bih gledala sve crno. Uvažavam probleme, oni postoje”, navela je – dodavši da očekuje i zakonsko rješenje da bi se popravila situacija oko zdravstva – a zakon o zdravstvenoj zaštitit uputio na proceduru do kraja mandata ove Vlade.

Bilo je govora i o porodiljskim naknadama. Zašto se napravio sistem da su “majke jednog kantona važnije od drugih”?

“Ja lično moram reći – nisu one izgleda nigdje važne. To je poražavajuće. Imamo gubitak nataliteta – evidentan. Imamo činjenicu da ne radimo mnogo na kantonima i FBiH u smislu podsticanja žena koje rađaju”, kazala je dodavši da sistem više kažnjava porodilje nego što ih motiviše za širenje porodice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.