Skaka u Zagrebu sa Bandićem

Vijesti 07. mar 201816:27 > 16:33
Grad Sarajevo

Delegacija Grada Sarajeva boravila je danas u službenoj posjeti Zagrebu gdje je dogovoreno jačanje veza dva glavna grada koje je, kako je rečeno, strateški važno za dobre odnose dvije susjedne i suverene države.

Tokom posjete gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem te su razgovarali o konkretiziranju saradnje i uspostavljanju bližih veza glavnih gradova. Još od 2001. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji Sarajeva i Zagreba, postoji okvir za povezivanje dva grada.

Sagovornici su razmotrili, između ostalog, mogućnosti saradnje u različitim oblastima, od ekonomije, promocije, razvoja turizma i kulturne razmjene. Konstatirano je da postoji prostor za zajedničko organiziranje velikih manifestacija te saradnju pri organizaciji regionalno najuspješnijih događaja poput dočeka Nove godine u Sarajevu ili adventa u Zagrebu. Također, bilo je govora i o uvrštavanju dva grada u zajedničku turističku rutu.

Posebna pažnja je posvećana razmjeni iskustava u korištenju pretpristupnih fondova Evropske unije.

“Sarajevo i Zagreb već godinama imaju duboke prijateljske i partnerske veze i mi ih želimo unaprijediti i nastaviti. U okviru međunarodne saradnje region nam je u fokusu. Želimo sve pozitivne prilike, volju i mogućnosti iskoristiti u najboljem interesu građana glavnih gradova. Istaknuo bih značaj saradnje u oblasti pretpristupnih fondova, gdje sam predložio, a to je i prihvaćeno da Zagreb sa nama podijeli iskustva”, rekao je Skaka.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo stratešku važnost kvalitetnih odnosa Sarajeva i Zagreba za ukupne odnose dvije države. On je naglasio da postoji volja da se ta saradnja unaprijedi.

Gradonačelnik Sarajeva se, između ostalog, zahvalio Gradu Zagrebu koji je svake godine domaćin sarajevskim osnovcima na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Skaka je predložio Bandiću da, ubuduće, Grad Sarajevo bude domaćin osnovcima iz Zagreba na zimovanju na olimpijskim planinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.