Bosić: Kao Premijer liga u Engleskoj

Vijesti 07. mar 201817:26 > 17:31
N1

Nekadašnji predsednik Srpske demokratske stranke i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić gostujući u Danu uživo na N1 prokomentarisao je današnju odluku člana SDS-a i njegovog parlamentarnog kolege Borislava Bojića da napusti stranku i djeluje kao nezavisni poslanik.

“Moram da kažem da me je i pogodilo i iznenadilo. Nisam imao naznake da će se to desiti iako sam neposredno prije izjave razgovarao sa njim. On je vjerovatno to ranije odlučio, zašto je to uradio, ne znam. Pogodilo je i mene i stranku. To je kontinuitet raznoraznih prelazaka. To je odraz opšte klime, ali i nekog moralnog odnosa prema politici. Ovdje je postalo normalno da se mijenjaju stranke, kao Premijer liga u Engleskoj, ljudi su na raspolaganju. Ne kažem da je to slučaj sa Bojićem, moralan je čovjek i to je pokazao više puta. Šok je i za mene i za stranku. Imali smo mnoge ljude koji su odlazili i dolazili. Za vrijeme mog mandata su dva bivša predsjednika napustila i osnovala svoje stranke. Moram priznati da me to nije pogodilo kao danas”, kazao je Bosić za N1.

On je dodao da je bilo nekih nesporazuma u Prijedoru kada je u pitanju SDS i da je to posljedica unutarstranačkih izbora i preslaganja unutarstranačke scene.

“To je sastavni dio političkog života. On je bio SDS-ov član NSRS mnogo godina i možda čak od 1998. godine, bio je šef Kluba poslanika, dva mandata je ovdje ispred SDS-a. Radi se o jednom jako iskusnom čovjeku, mogu samo da nagađam šta se dešavalo. Moram da vam kažem da me na neki način pogađa činjenica da je Dodik prije nekoliko dana rekao da će preći jedan visoki funkcioner SDS-a. Ja nisam znao. Radi se o nečemu što je osmišljeno”, kazao je Bosić.

Kako je kazao, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ne postoji koalicija u smislu skupštinske većine koja je definisana

“Ona se pravi od tačke do tačke, od zakona do zakona. Ne mislim da će biti nekih značajnih promjena. Da li će biti nekih promjena u izvršnoj vlasti, ostaje da se vidi. To zavisi od razvoja situacije. Mogu da vidim ko kome naginje u svemu tome. Po mojoj tu su vjerovatno HDZ, SNSD koji su javno partneri i tu je SBB koji je u dobrim odnosima sa te dvije stanke. Oni nemaju dovoljno glasova za skupštinsku većinu”, kazao je Bosić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.