Sve dublja kriza u FBiH: Nema sjednica, nema ni zakona

Vijesti 07. mar 201818:16 > 18:19
N1

Odnosi među koalicionim partnerima u Federaciji BiH ozbiljno su poljuljani. To otvoreno i javno priznaju čak i članovi vladajuće koalicije. Kriza se odrazila i na rezultate rada, kako Vlade tako i entitetskog Parlamenta. Zbog toga nema ni naznaka kada bi mogle biti sjednice Vlade i Parlamenta FBiH.

Ni zajednički sastanak nije urodio plodom – sjednica Vlade ni Parlamenta do daljnjeg nema. Problemi su toliki da se više ni ne kriju.

”Imamo ozbiljne probleme u funkcionisanju parlamentarne većine i uopšte da li postoji parlamentarna većina što se tiče Parlamenta, i jednog i drugog doma Parlamenta. Imamo i probleme u funkcionisanju Vlade i odnosa među strankama koje čine većinu”, kaže Fuad Hadžimehmedović, delegat u Domu naroda PFBiH (SBB).

Problemi u Vladi reflektuju se na rad Parlamenta. Od druge polovine januara sjednica nema.

”Vrlo brzo ćemo se odrediti o terminu zakazivanja. Konsultacije o zakazivanju oba doma su u toku u saradnji sa svim predsjednicima klubova iz parlamentarne većine i mislim da ćemo mi vrlo brzo izaći sa pozivom za zasjedanje ovog doma”, kaže Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH.

“Ja se nadam da ćemo ovih dana, iako je bilo namjere da se sazovu ranije sjednice, ali znate kako je, prvo mora zasjedati Predstavnički dom pa tek onda Dom naroda. A imaju samo dva prijedloga zakona koja bi mi mogli razmatrati koje je razmatrao Predstavnički dom”, navodi Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda PFBiH.

Opozicija krivicu adresira vladajućim strankama. Posebno parlamentarnom rukovodstvu, koje i pored obaveze da zakazuje sjednice, kažu, to ne radi.

”Mi imamo sjednicu o stanju u boračkoj populaciji s naglaskom na demobilisane borce za koju smo još u junu predali zahtjev. Predali smo zahtjev i za sjednicu o stanju u visokom obrazovanju i obrazovanju na području Federacije BiH, imamo sjednicu tematsku sa tačkom dnevnog reda – zove se zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Federaciji BiH koji smo predložili zajedno sa DF-om, nikada ni ta sjednica nije zakazana”, navodi Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u PD PFBiH.

Rezultati monitoringa rada Vlade i Parlamenta su poražavajući. Sjednice koje su rezultirale samo usvajanjem dnevnog reda, započete i nikad završene sjednice, niska produktivnost Vlade samo su neki od detektovanih nedostataka.

Akteri na političkoj sceni u Federaciji moraju se dogovoriti o datumima sjednica. Što optimistično najavljuju za sljedeću sedmicu. Tek onda, u institucijama mogu početi rješavati nagomilane probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.