Žene koje su malim koracima započele vlastite biznise

Vijesti 07. mar 201818:38 > 19:02
N1

Zatvaranjem fabrika veliki broj žena ostao je bez posla. Skromno tržište rada nije im dalo mnogo izbora. Najhrabrije, zahvaljujući svojoj mašti i kreativnosti, upustile su se u sopstvene biznise.

Uoči 8. marta, donosimo vam priču o ženama koje su malim ali sigurnim koracima krenule naprijed.

Krasule, čuvarkuće, aloa – više od trideset vrsta kaktusa. Porijeklom su iz trposkih i mediteranskih krajeva, no mogu se uzgajati i u zapadnoj Bosni. Desanka Vrhovac iz Laktaša sjeme nabavlja u Italiji, sadi ih u zagrijane plastenike i nakon četiri godine njegovanja prodaje.

“Da žene mogu nešto raditi, da mogu od svoga rada, što sebi da obezbjede, da ne moraju čekati da im neko drugi nešto da.”

N1: Možete li vi od ovoga da živite?

“Pa mogu ali ja se bavim i organskom proizvodnjom povrća”, navela je Desanka Vrhovac iz Laktaša.

Pečenjem i ukrašavanjem medenjaka pokušava da zaradi i Mira Matić iz Banjaluke.

“Ja sam prošla malo ovdje da pitam koliko bi ko dao za to. Zaista ne znam. Znam ih napraviti ali ne znam cijenu odrediti. Pa sam rekla neka bude dvije marke, jedna za materijal druga za ruke”, navela je Matić.

Svaka latica ruže na medenjaku se radi posebno, sastavlja i suši. Sve je ručno rađeno i od jestivog materijala pravljeno. Broševi, minđuše, oslikano posuđe – na ovaj štand su namamili jednu Ruskinju.

“Sviđa mi se, ja kupila ovde”.

N1: Hoćete li ovo Vi da nosite ili je za poklon nekome u Rusiji?

“Za poklon”, rekla je Tamara Rikun.

Pored izrade nakita Bahrija se bavi i ekaustikom, jednom od nastarijih tehnika slikanja.

Bajkovite prikaze stvara nanošenjem topljene boje i voska pomoću pegle.Iza sebe je ostavila slabo plaćen posao trgovca i pustila mašti na volju.

“Da imamo česte prodajne izložbe moglo bi se, na kažem obogatiti ali moglo bi se od toga živjeti“, rekla je Bahrija Turčihodžić.

Da iza sebe ostavi novinarstvo i u potpunosti se posveti dekupažu Mirjana Radanović još ne razmišlja. Priznaje da je izrada minđuša i prstenja, kutija za nakit i ukrašavanje štipaljki daleko mirniji i kreativniji posao.

“To je nešto što mene opušta, što mi jednostavno uljepša dan jer prosto volim da bojim, da se zanimam i da mi u tom kreativnom duhu prođe slobodno vrijeme”, navela je.

Na sajmu su izložene i nadaleko poznate kućice od pečenog stakla koje pravi Amra Đuzel. Međutim pored suvenira, vrijedne ženske ruke, prave i brojne preparate ali i gastronomske specijalitete.

Umirujući miris lavande, smilja i drugih ljekovitih biljaka pretočeni su u brojne preparate za njegu kože. Drenjak ili kopriva u ljekovite likere, a domaći kolači sa stevijom prava su poslastica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.