Izetbegović za N1: Na šta sam ponosan, a za čim žalim

Vijesti 07. mar 201822:12 > 08. mar 2018 09:49
N1

Bakir Izetbegović je u Pressingu sa Amirom Zukićem na N1 odgovorio na pitanja na šta je ponosan, a za čim žali tokom osmogodišnjeg mandata na funkciji člana Predsjedištva BiH.

“Članovi Predsjedništva BiH nemaju osobite nadležnosti. Mi se iz SDA jesmo nešto izdvojili, uspješnim apelacijama prema Ustavnom sudu, Tihić sa svojim apelacijama, ja sa svojom apelacijom koja je spasila bh. dijasporu. Ne bi bilo mehanizma koordinacije da nisam ušao u to, ne bi bilo prilagodbe SSP-a da ja to nisam tražio i vodio proces sa Merkel. Ne bismo dobili prihvatanje kredibilne aplikacije bez toga, ne bismo dobili promjenu kriterija za MAP da ja to nisam tražio”, izjavio je.

Tvrdio da je uspio promijeniti gledanje i tvrdo insistiranje i da, ako se pogleda reformska agenda, vidjet će se gdje je ona napisana.

“U ovakvim odnosima, teško da se može više i bolje. Pet partnera koji se stalno nešto bore. Trebamo uporediti šta su radili akteri, nikad se ničemu nismo izmakli. Našli smo rješenja”.

A žali za čim – odnosno, gdje misli da je pogriješio?

“Kada je bila revizija, ja sam imao stav tijela koje je radilo na reviziji. Međunarodni agenti, domaći eksperti su kazali da se BiH ne bi trebala obazirati na pismo koje je dobila od činovnika suda, koji kaže da BiH nema agenta i da mora biti ponovno potvrđen. Njihova procjena je bila to da treba ignorisati. Tu ideju sam trebao iznijeti u Vijećnici, nisam trebao sam nositi taj problem sam. Da vidim, da li bi ijedan od njih se izmakao. Ovako sam im ostavio mogućnost da na bolnom pitanju skupljanju poene”, izjavio je Izetbegović u Pressingu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.