Rastu Drina i Sava

Vijesti 08. mar 201813:11 > 13:16
Ilustracija

Vodostaji svih rijeka na području Bijeljine danas su u znatnom porastu usljed ubrzanog otapanja snijega, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

Na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine u 8.00 časova iznosio je 383 centimetra, što je za 67 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava.

Protok rijeke Drine na Hidroelektrani Zvornik jutros je 1.545 metara kubnih u sekundi.

U stalnom je porastu i vodostaj rijeke Save, pa je u protekla 24 časa veći za 60 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Trenutni vodostaj Save na vodomjernoj stanici u Rači je 400 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na koti od 650 centimetara.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca, takođe, imaju tendenciju rasta, navodi se u saopštenju.

“Upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju rijekama na maksimalnu pripravnost za blagovremeno preduzmanje preventivnih mjera zaštite materijalnih dobara. Istovremeno sugeriše se vlasnicima čamaca da ih izvuku iz riječnih korita kako ne bi bili poplavljeni”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa donesenim Operativnim planom zaštite i spasavanja od poplava na području Bijeljine u 2018. godini, potrebno je da svi subjekti zaštite i spasavanja u gradu preduzmu utvrđene preventivne mjere i zadatake zaštite i spasavanja od poplava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.