Donesena odluka o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici

Vijesti 08. mar 201817:18 > 17:20
MINA

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 43. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Rijaseta i Finansijski izvještaj Rijaseta IZ u BiH za 2017. godinu.
Donesena je odluka o raspodjeli finansijskih sredstava za podršku projektu „Mreža mladih“ kojim Islamska zajednica nastavlja realizaciju strateške odluke otvaranja prema mladima i jačanja njihove uloge i angažmana u Zajednici, navodi se u saopštenju.

Među više pravnih akata koje je Rijaset razmatrao i usvojio bili su i prijedlog Odluke o osnivanju Studentskog centra IZ-e, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Pravila Instituta za društvena i religijska istraživanja i prijedlog Plana upisa u prve razrede medresa i gimnazija IZ-e.

MINA

Rijaset je donio i odluke potrebne za nastavak realizacije projekta izgradnje upravne zgrade Rijaseta.

Razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Izbornih pravila i prijedlog Odluke o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici. Utvrđen je i prijedlog Odluke o imenovanju Glavne izborne komisije, čime su se stekli uvjeti da Sabor na narednoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora unutar IZ.

Rijaset je razmatra i donio odluku o preraspodjeli sredstva koja su ušteđena u prošloj proračunskoj godini na način da su ta sredstva preusmjerena u strateške projekte Zajednice koji se već finansiraju iz budžeta kao što su pomoć povratničkim džematima, funkcionisanje Fonda za penzionisane imame, podrška projektima jačanja braka i porodice i kulturno-edukativne susrete Ilmijje. Rijaset je razmatrao i više zahtjeva Ureda društvenu brigu i odobrio različite oblike pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva.

MINA

Na sjednici Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i suglasnost za izbor u akademska zvanja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, navedeno je u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.