Kapetanović: Čuda se dešavaju nakon zatvaranja birališta

Vijesti 08. mar 201817:44 > 17:53
N1

Gost u emisiji Dan uživo na N1 televiziji bila je Nermina Kapetanović, poslanica u Predstavničkom domu državnog parlamenta i članica Komisije za ravnopravnost spolova u BiH.

Kakav je danas položaj žene u društvu?

Općenito političari imaju običaj reći da je bolji, ali snaga statistike je neumoljiva. 20 posto žena izabrane u parlamentarne skupštine na svm nivoima, govori da bh. društvo nije dovoljno demokratizirano jer je samo mali broj žena izabran na takva mjesta. Imamo samo 23 posto žena diplomata, a sigurna sam da postoji veći broj žena koje sa svojim stečenim znanjima i vještinama su spremne da budu diplomatske predstavnice BiH“, rekla je Kapetanović.

U Predstavničkom domu imamo 10 poslanica (odnosno skoro 24%), u Domu naroda dvije delegatkinje (nešto više u 13%). Imamo jednu ministarku u Savjetu ministara. Ni na entitetskom nivou nije bolja slika. Tri ministarke u Vladi Federacije, nešto bolja slika u Republici Srpskoj, premijerka i tri ministarke. Ni u sazivima parlamenta nije bolja slika. Iz ovoga se može zaključiti ili da im se dovoljno ne vjeruje ili su manje cijenjene?

S obzirom da su 52 posto ukupne populacije u BiH žene, dolazimo do zaključka da žene biraju muškarce“, odgovorila je Kapetanović.

Jesu li žene same krive za svoj položaj u društvu?

U državama u kojima postoje dobra zakonska rješenja onemogućena je činjenica i mogućnost koja se događa u BiH, a to je da žene budu manje plaćene od muškaraca za isti posao koji obavljaju. U BiH postoje žene koje su potplaćene za svoj rad. U BiH nema ni sankcija za poslodavce, kao što su poslodavci koji otpuštaju trudne žene ili zapošljavaju nacrno. U prezentaciji Strategije za Zapadni Balkan predstavljene su za mene važne stvari, uz vladavinu prava i ekonomsko osnaživanje građana BiH. To je neovisna, snažna i samoodrživa žena koja može održavati porodicu i to treba biti fokus vlada i Vijeća ministara. Stalno pozivam sve građane BiH da jedni drugima pružimo ruke, da osnaživanjem građana kroz ekonomiju i novim radnim mjestima stvorimo zadovoljnog građanina. I da tražimo vrline jedni drugima, a ne mane.”

Šta se dešava u Parlamentu BiH?

Dešava se uvijek predizborna kampanja u BiH. Smatram da parlamentarni izbori moraju biti objedinjeni, lokalni i opći, jer bi ostavili više prostora da političari odgovornije rade posao, a ne suludo gube vrijeme u predizbornim kampanjama koje počinju prerano. Način izbora u BiH nije onakav kakav sam vidjela u Evropi, jer sam više puta posmatrala izborne procese. U BiH se moraju unaprijediti tehnologije. Čuda se dešavaju u 7 sati kada se zatvore birališta u BiH, dešavaju se izborne prevare, a u Evropi se pod kamerama broje glasovi. Moramo demokratizirati bh. društvo i zagovornica sam naprednih tehnologija.”

Nermina Kapetanović je rekla da ona “uvijek može iskazati svoj stav i da joj zbog toga nikada niko nije zamjerio te da nikada nije otišla po mišljenje.”

Komentarišući prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH, ističe da je prijedlog HDZ-a diskriminirajući.

HDZ zaboravlja na obaveznu implementaciju presuda Sejdić-Finci, Zornić i Pilav. HDZ se od toga odmakao. SDA ne može prihvatiti to i glasati za nešto što će dovoditi do novih diskriminacija, ali građanima BiH se podiže svijest. Prijedlog HDZ-a je diskriminirajući jer je osnovno ljudsko pravo pravo da birate i budete izabrani, gdje god živjeli. Toga nema u njihovom prijedlogu. Prijedlog u kome Hrvati u Sarajeva nemaju pravo da budu izabrani, a Hrvati iz Mostara imaju ili Bošnjaci iz Odžaka nemaju pravo, a iz Sarajeva imaju, naprosto  je diskriminirajući. Zašto je veća vrijednost Hrvata iz Mostara od onoga u Sarajevu? Takav prijedlog nije u skladu sa svim konvencijama za ljudska prava koje je BiH potpisala, ratificirala i obavezala se provoditi ih“, izjavila je Nermina Kapetanović.

Gošća Dana uživo je izrazila žaljenje zbog činjenice da je Safer Demirović jučer napustio SDA.

Žao mi je zbog odlaska kolege Demirovića iz SDA, zbog njega kao čovjeka koji je dobar i korektan. Ali on je morao slijediti politiku koja je dirigovana iz Banovića.

Kapetanović je istakla da ona uvijek insistira i zalaže se da naši zakoni budu usklađeni sa principima Evropske unije.

To će podići standarde i kriterije BiH i poslati pozitivne signale EU.”

Nermina Kapetanovič je već dugo u parlamentarnom životu. Zaslužujete li da Vas vaša stranka kandiduje za neku veću poziciju?

Nisam žena koja ima previsoko mišljenje o sebi. Sklona sam samokritici i nastojim popravljati stvari kojima nisam zadovoljna. Da li su zadovoljni u mojoj političkoj stranci, trebate pitati njih. Prioritet mi je osvjetlati obraz građana BiH. Pokušavam BiH predstaviti na najbolji mogući način svim svojim bićem, bilo koji posao da radim. Šta će biti ove godine ne znam, ali bih voljela da bude što veći broj žena izabranih u Parlament koje su spremne biti na dispoziciji svim građanima BiH i da se odreknu ličnih trenutaka zbog prosperiteta BiH. Mi nemamo rezervnu državu“, rekla je Kapetanović u Danu uživo.