Raskol i kriza vlasti u BiH sedam mjeseci prije izbora

Vijesti 08. mar 201818:05 > 18:09
N1

Istupanjem Safera Demirovića iz Kluba SDA i Borislava Bojića iz Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH - vladajući imaju dva glasa manje u svojim redovima.

Većinu u Parlamentu, koja se i do sada teškom mukom formirala od tačke do tačke – sada će biti još teže osigurati. Dnevni redovi sjednica su, kako su kazali sami parlamentarci, isprazni. Bitnih zakonskih rješenja gotovo da i nema. A u Federaciji još gore. Parlament ne zasjeda gotovo dva mjeseca, a nema naznake ni kada će.

Raskol u SDA koštao je ovu stranku još jednog, ovoga puta, državnog zastupnika. Uz Safera Demirovića – SDA je ostala bez – dva kantonalna premijera. Jedne vlade. Pitanje je kako će se u Federalnom parlamentu u narednom periodu ponašati zastupnici – Mirsad Kukić, Elzina Pirić. No – prvi čovjek stranke nije pretjerano zabrinut. Kaže – drži sve pod kontrolom.

Vidjet ćete koliko se raspada u oktobru. Ovo je povratak SDA. Neka ljudi to priželjkuju. Svi koji su bili uz Mirsada Kukića će otići iz SDA u taj projekat novi a onda ćemo vidjeti šta će biti u oktobru 2018. SDA će se vratiti svojim principima“, rekao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

No stanje unutar SDA odražva se i na koalicione partnere. Samo u Predstavnički dom BiH, ova stranka na početku mandata – ušla je sa 10 ljudi. U Klubu ih danas šest. Jedan od, kako su ga svojevremeno zvali – odmetnutih – Senad Šepić, kaže – odlazak Demirovića suštinski ništa ne mijenja. Jer kriza u Parlamentu je konstantna.

Postoji samo akcizna većina i postoji samo većina koja se tu sastane kada treba izabrati njihove predstavnike i njihove ljude na važna mjesta nema suštinske, programske većine koja treba da vodi ovu zemlju i da odgovara za stanje u njoj“, kazao je Senad Šepić, Nezavisni blok.

Upravo se na akcizama pokazalo – kako Parlament BiH funkcioniše. Godinu dana tragalo se za 22 glasa. Uspjelo je uz nevjerovatno lobiranje međunarodnih faktora. Od tada – na dnevnom redu sjednica, osim propasti prijedloga Izbornog zakona – niti jedno važno zakonsko pitanje. Napuštanjem Demirovića, ali i odlaskom Borislava Bojića iz redova SDSa – tek sada će vladajućima biti problem sastaviti minimalnu većinu.

I ovi koji su promijenili stranke, napustili stranke, će formirati stavove od tačke do tačke – prema tome ne mislim da će biti nekih značajnih promjena tu da li će biti promjena u izvršnoj vlasti to ostaje da se vidi može li se napraviti neka nova skupštinska većina“, smatra Mladen Bosić, SDS.

Ono što se u narednom periodu može očekivati isprazne sjednice, bez ozbiljnih tačaka dnevnog reda – poručuju iz SBB-a.

Tačaka dnevnog reda u kojima je primilo k znanju, a ne primilo odgovornosti i to je posljedica koja će nas dovesti do izbora. Vjerujem sa novom sviješću biračkog tijela da treba birati nove i odgovornije strukture koje će ovu zemlju povesti u onom dijelu gdje je ona moderna država, organizirana na najboljim standardima evropske pravne prakse“, rekao je Fehim Škaljić, SBB.

Još gora situacija je na federalnom nivou. Od polovine januara ni Predstavnički ni Dom naroda nisu zasjedali. Iako imaju obavezu svakog četvrtka u posljednje vrijeme nema ni sjednica Vlade. Nedavno održani sastanak svih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji nije urodio plodom. Nisu zakazani datumi sjednica. Po završetku sastanka tek su se mogle čuti međusobne optužbe – ko je kriv za krizu i ko je kriv zato što iz te krize nema izlaza.

Mi u ovom mandatu od 2014. smo imali i još uvijek imamo parlamentarnu krizu. Parlamentarna kriza se nije dešavala ni ‘94. godine kada je formirana Federacija ni ‘95. kada su se u opkoljenom Sarajevu održavale sjednice Parlamenta, funkcionisalo je sve“, rekao je Damir Mašić, SDP.

Nakon posljednjih protesta boraca i blokada saobraćajnica – resorni ministar Salko Bukvarević uputio je u proceduru Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca – no pitanje je kada će i da li će se nedlažni dogovoriti da sazovu sjednicu Parlamenta Federacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.