Napuštanje i osnivanje novih stranaka u izbornoj godini

N1

Posljednji mandat u Parlamentu BiH bio je koban za SDA i SDS. Od stranke sa najvećim brojem zastupnika, i stranaka kojima su se drugi priklanjali ove dvije partije su došle do toga da imaju najveći broj neopozivih ostavki visokih dužnosnika.

Klub SZP u mandat je ušao sa šest, priključio im se i se DNS-ov Jovan Vukovljak koji je kasnije napustio klub. Sada ih je ostalo četiri. Tri iz SDS i jedan iz NDP.

Najviše preleta u Parlamentu BiH je imao Jovan Vukovljak, ušao je u Parlament ispred DNS, priklonio se klubu SZP, da bi se vratio u DNS.

Ja Jovan Vukovljak iz moralnih i političkih razloga i nezdovoljstva ukupnim stanjem u DNS-u posebno načinom vođenja kadrovske politike, podnosim neopozivu ostavku na stranačke funkcije u DNS“, naveo je Vukovljak u ostavci.

Krajem januara ove godine, Vukovljak je napusitio klub SZP i poručio da nikada nije napustio DNS.

Zajedno sa Vukovljavkom DNS-u se priključio i Đorđo Krčmar koji nekoliko mjeseci ranije napustio SDS. Prije toga iz SDS-a izašao je i jedan od dva tada SDS-ova delegata u Domu Naroda Ognjen Tadić.

Ne bježim od odgovornosti da ja sredim stanje jer ja sam ja u startu ja i napravio SZP od imena programa i svega ostalog. A nisam učestvovao u njegovoj privatizaciji niti podjeli plijena niti mi je to bio cilj“, rekao je Ognjen Tadić po podnošenju ostavke u oktobru prošle godine.

No do sređivanja stanja u SZP nije došlo. Tadić je osnovao novu Narodno stranku. A SDS je juče napustio i Borislav Bojić.

Smatram da se stranka udaljila od one ideje koja se zove SDS“, kaže Borislav Bojić.

I za SDA ovo je bio turbulentan mandat. Parlament BiH ušli su sa 10 poslanika, sad ih je šest. Prvo su klub napustila tri poslanika, juče-poslednji Sefer Demirović.

Nisu to problemi moji lični sa SDA, ali jesu problemi SDA koji se generiraju na području Tuzlanskog kantona“, rekao je Sefer Demirović.

Demirović sada najavljuje da će djelovati samostalno do osnivanja neke nove stranke. Trojica poslanika Šepić, Ahmetović i Sokolović formirali su novu stranku Nezavisni blok sa kojom namjeravaju izaći na naredne izbore.

Mi ćemo sarađivati sa svima onima koji hoće promjenu i hoće promjenu i hoće drugačiju zemlju“, poručio je Senad Šepić, na osnivačkoj konvenciji u septembru prošle godine.

Iz SDA prošlog mjeseca istupio je ili je izbačen veliki broj članova u TK, formirana je nova stranka-Pokret demokratske akcije. Formiranje nove stranke najavio je premijer KS Elmedin Konaković. No, pored ostavki i isključenja ima i onih koji budućnost vide u SDA. Stranci se priključio Davor Selak iz HDZ-a 1990.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.