Terzić za N1: Kriminal je jači od države

Vijesti 08. mar 201818:28 > 18:31
N1

Almir Terzić, politički analitičar, za N1 je kazao da se rad parlamenata BiH i FBiH pretvorio u "tržnicu" jer poslanici trguju sa mandatima i formiraju zastupničke grupe samostalno, uz prelaske iz jedne u drugu stranku.

“Sada više nije da se pređe iz jedne u drugu partiju, nego se mandat počne u jednoj stranci, pa se pređe u drugu, planira treću i četvrtu. Ili djeluje kao samostalni zastupnik. To je uzrok opće anarhije u BiH i najbolji pokazatelj da nema vladavine prava”, naveo je Terzić.

On je ocijenio da se kroz izmjene izbornog zakona mora uozbiljiti politička scena u BiH.

“Izborni prag je nizak. On se mora dizati. Lokalni izbori u Beogradu su najbolji pokazatelj. Od 24 politička subjekta, samo četiri su prešla prag i mogu u Skupštinu”, izjavio je.

“Izborni prag mora biti pet posto. Ovakva formula dodjele mandata je neprihvatljiva i uvođenje instituta prijevremenih izbora. Ovakav nerad i javašluk je prisutan jer ne možete održati prijevremene izbore. Prisiljeni ste da trpite ovakvu vlast i parlamentarce četiri godine”, izjavio je Terzić.

“Imamo najgori saziv PSBiH i Parlamenta FBiH, jer mi prividno imamo veliki broj tačaka dnevnog reda. Imali ste 105 tačaka, a kada pogledate sadržaj, to nije zastupnički rad. Nijedan zastupnik ne bi mogao dobiti prolaznu ocjenu, jer je malo inicijativa. Ako ne radi izvršna vlast, vi kao zastupnik morate biti korektiv. Opozicija se lagodno ponaša, poslovnik je jasan – ako nema sjednice, a ako većina neće da radi, imate pravo da sa 20 zastupnika zatražite zakazivanje sjednice svake sedmice. I opozicija igra dvostruku ulogu. Lijepo je sjediti u parlamentu, imati primanja i nemati odgovornosti”, rekao je Almir Terzić za N1.

On smatra da će izbora 2018. godine biti, ali da je pitanje kako će se implementirati izborni rezultati.

“Odluka će biti na CIK-u, zakonodavac, PSBiH, nije do sada, a neće ni do maja ispoštovati presudu Ustavnog suda koja se odnosi na pitanje izbora poslanika Doma naroda Parlamenta BiH. Bilo je povika na CIK, ali treba kritički posmatrati njihov rad. Oni uživaju velike privilegije za ekonomsko stanje. Izreka odluke Ustavnog suda kaže – PSBiH je dužna da otkloni nedostatke koje je uočio Ustavni sud. Ako to ne učine, neko će to morati uraditi. Ili CIK ili visoki predstavnik. On je reka da se neće miješati”, naveo je.

“Zar političari nisu plaćeni da rade, zar nemaju masu savjetnika. Savjetnik koji ne čini da ukaže na problem nije dobar savjetnik, da vam je brat rođeni – radi protiv vas. Naše političare ništa ne zanima osim ličnih i grupnih interesa. Mi smo permanentno u nekoj krizi. Agonija se pojačava i dobija na intenzitetu. Neko misli da ako nešto pukne – pritisnut ćem restart i idemo ponovo. Društvo ovako može samo da ode u anarhiju”, naveo je Terzić.

On je pojasnio da kandidatski status za EU ne znači ništa – a da bh. političari misle da će BiH neko poklanjati statuse i gledati kroz prste.

“Kriminal je jači od države”, naveo je Terzić, dodavši da političarima ne odgovara vladavina prava, sređeno pravosuđe i borba protiv korupcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.