Mektić: Ovo je farsa, je li zabranjeno komentarisati?

Vijesti 09. mar 201811:11 > 11:16
N1

Danas su predmetu protiv Dragana Mektića u Općinskom sudu u Sarajevu iznesene završne riječi, a presuda u ovom slučaju će biti donesena narednog mjeseca, javlja reporterka N1 Adisa Imamović koja je pratila današnje ročište.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a tužila je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete.

Iako se danas u Općinskom sudu kao svjedok trebala pojaviti v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, odbrana je odustala od nje jer se tri puta nije pojavila zbog obaveza. Odbrana je rekla da odustaje zbog ekonomičnosti postupka. Danas na ročištu nije prisustvovala ni Ružica Jukić.

Optuženi Dragan Mektić smatra da odustajanje zbog ekonomičnosti nije uredu jer je svjedok trebao doći da utvrdi istinu. On je kazao da ni on nije došao dva puta, ali se od njega nije odustalo. Mektić cijeli slučaj vidi kao veliku farsu jer, kako kaže, neko ko se nalazi na takvoj poziciji u VSTV-u pravi pravosudnu farsu.

Mektić je kazao da mu nije jasno šta mu se stavlja na teret.

Ministar sigurnosti BiH je kazao da ga se optužuje jer je govorio u dijaloškoj emisiji, te pitao da li je zabranjeno komentarisati nešto što je pročitao u novinama ili vidio na TV-u i da li je trebalo da ništa ne komentariše.

Mektić je pitao da li je Ružica Jukić nedodirljiva i zašto ona neke stvari smije reći, a on ne. Optuženi je ponovio kako smatra da Ružica Jukić ne poznaje zakone i da nije kompetentna.

Ministar sigurnosti BiH i član SDS-a je pitao šta je uvredljivo jer je rekao da je Ružica Jukić frizer, te da je čuo da je ona radila i kao prodavačica u kiosku.

Mektić smatra da postoji “nešto” jer Ružica Jukić krije svoju karijeru do 39 godine.

On je kazao da bi “Ružicu Jukić trebalo nogama išutati iz pravosuđa jer je koristila ratnohuškačku retoriku”.

Mektić je kazao da je Jukić govorila o zločinima u Prnjavoru i da je za njih odgovorna srpska policija, iako za to ne postoji niti jedan dokaz.

Optuženi je potpredsjednicu VSTV-a zbog toga nazvao nacionalistom koja koristi govor mržnje.

Mektić je na kraju kazao da cijeli slučaj smatra kao ponižavanje pravosuđa te da su konstatacije u završnoj riječi odbrane bili sugestivni zaključci.

Presuda će 9. aprila biti uručena poštom strankama u predmetu.

U završnom izlaganju tužiteljice rečeno je da iz provedenih dokaza proizilazi jasan zaključak da je tužbeni zahtjev u cjelosti osnovan te da je nesporna činjenica da je tužiteljica ptopredsjednica VSTV-a i kao takva poznata javna ličnost, kao što je i ministar sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.