Berton: Bez slobode izražavanja nema ni demokratske države

Vijesti 09. mar 201811:20 > 11:23
N1

U parlamentarnoj skupštini BiH održava se tematska sjednica o slobodi medija i slobodi izražavanja. Učesnici sjednice raspravljaju o slobodi govora, izražavanja i profesionalnoj etici, kao i o unapređenju pravnog okvira za slobodu govora i ograničavanje govora mržnje.

Na sjednici su prisutni, osim članova i predstavnika komisije za ljudska prava parlamentarne skupštine BiH, šef misije OSCE-a u BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH – Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ismir Jusko, ministar komunikacija i saobraćaja BiH, kao i predstavnici javnih i privatnih medijskih servisa.

U obraćanju novinarima, Bruce Berton, šef misije OSCE-a u BiH, kazao je kako postoje mnogobrojni izazovi na polju slobode medija i slobode izražavanja u BiH poput prijetnje novinarima, propagande i lažnih vijesti ali i nedostatka zakona koji regulišu transparentnost vlasništva nad medijskim kućama.

“Situacija je još više pogoršana ekonomskom situacijom u BiH. Medijski radnici često se plaše za svoj posao i prave kompromise na štetu istinski profesionalnog novinarstva”, naveo je Burton.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.