Mektić nakon suđenja: Za mene je Jukić nacionalista

Vijesti 09. mar 201811:49 > 12:12
N1

Ocijenio bih ovo kao jednu pravosudnu farsu, jednu komediju neviđenu koja je nažalost isprovicirana i pokrenuta od zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kazao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon iznošenja završnih riječi u procesu koji se protiv njega vodi u Općinskom sudu u Sarajevu.

On je dodao bi Ružica Jukić trebala da čuva dignitet i legitmitet pravosuđa.

”Umjesto da inzistiraju na ozbiljnim stvarima borbe protiv kriminala i korupcije, to je poruka svih međunarodnih organizacija, svih u ovoj državi, morate pokretnuti borbu protiv kriminala i korupcije, ona pokreće neki sudski postupak ovdje i pravi farsu od čitavog ovog pravosudnog sistema i skreće sa percepcije i problema korupcije u ovoj državi na jedan najobičniji šou”, rekao je Mektić.

Ponovio je ranije izrečene tvrdnje da je Jukić ”nacionalista”.

”Za mene je nacionalista, za mene je u toj emisiji govorila jezikom mržnje, nacionalističkom retorikom zato što je tvrdila da je policija za vrijeme rata na području općine Prnjavor počinila nekakve ratne zločine o čemu ne postoji nijedan dokaz ni presuda, ona je rekla da je to počinila srpska policija tamo. Srpska policija nije počinila nikakav zločin, kakvu god ona imala averziju prema toj policiji, ta policija će ostati u Republici Srpskoj i ja ću uvijek zahtjevati da ta policija radi u skladu sa zakonom i da ravnopravno tretira sve građane u Republici Srpskoj”, dodao je Mektić.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a tužila je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete.

Iako se danas u Općinskom sudu kao svjedok trebala pojaviti v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, odbrana je odustala od nje jer se tri puta nije pojavila zbog obaveza. Odbrana je rekla da odustaje zbog ekonomičnosti postupka. Danas na ročištu nije prisustvovala ni Ružica Jukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.