Bukvarević za N1 otkrio detalje Nacrta zakona o borcima

Vijesti 09. mar 201816:18 > 16:18
N1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sutra će u Tuzli prezentirati Registar pripadnika 2. korpusa Armije RBiH. U razgovoru za N1, govorio je o njavažnijim stavkama novog Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

“Prije svega treba kazati sljedeće. Nacrt zakona je upućen na mišljenje u Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo pravde i Ured za zakonodavstvo. To je procedura kad federalno ministarstvo upućuje svoj zakon u proceduru, prije svega moramo dobiti njihova pozitivna mišljenja. Nakon toga, Vlada će na svojoj sjednici utvrditi Nacrt zakona i poslati ga u proceduru prema Parlamentu. Ovaj Nacrt zakona smo uputili nakon održanih 10 sastanaka sa predstavnicima boračkih udruženja u kantonima, u Brčko Distriktu i u Gradu Tuzla”, kazao je Bukvarević za N1.

Kako je naveo, svi predstavnici boračkih udruženja, Koordinacije boračkih udruženja u FBiH, imali su tri svoja zahtjeva.

“Jedan je da se sva pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite rješavaju dijalogom, drugi je da podhitno tražimo od Parlamenta usvajanje zakona o boračkim udruženjima od posebno društvenog značaja koji se nalazi u proceduri i treći je zahtjev prema Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da ovaj Nacrt zakona koji smo prije dvije godine pokušali staviti u proceduru”.

Kako je kazao, Nacrt zakona podrazumijeva 15 prava uz činjenicu da Zakon o pravima demobilisanih boraca je 2010. stavljen van snage i da do danas nema uopšte zakonski definisana ovu kategorija.

“Mi smo odlučili da ponudimo prema Vladi i Parlamentu Nacrt zakona koji u sebi sadrži 15 prava od kojih ću ja istaknuti na prvom mjestu pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje boraca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, pravo na prednost pri zapošljavanju uz kaznene odredbe prema poslodavcima koji to ne budu poštovali, koji u današnjem zakonu nema. Ono što smo stavili kao prioritet jeste osnovno osiguranje iznos sredstava od 25 posto od prosječne plate FBiH za borce koji imaju 60 godina, muškarce koji nemaju nikakvih drugih primanja i borce žene koje imaju 50 godina, a nemaju nikavih drugih primanja. To je otprilike ono najvažnije što se nalazi u ovom zakonu”, kazao je Bukvarević.

On je dodao je Federalno ministarstvo imalo namjeru da objavi registar branilaca, ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka to osporila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.