Mektić u sudnici: Najobičniji reality show

Vijesti 09. mar 201817:08 > 17:10
N1

Okončano je suđenje u predmetu Ružica Jukić protiv Dragana Mektića. Zbog zdravstvenih problema Jukić se nije pojavila na završnom ročištu.

Odustala je i od svjedočenja v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – jer se već treći put nije pojavila u sudnici. Tuženi zbog klevete, narušavanja časti i ugleda, Dragan Mektić, i ovoga puta je poručio da ostaje pri svim ranije izgovorenim optužbama na račun Ružice Jukić.

Od strana u postupku – Dragan Mektić – jutros, prvi u sudnici. Vidno raspoložen. Završne riječi u pisanoj formi predala mu je Jelica Vuković – advokatica Ružice Jukić. No, Mektić od svojih prvobitnih optužbi zbog kojih je i tužen za klevetu – ni danas nije odustao.

Ružica Jukić je – u prvom redu – nacionalista, kaže. Iznosila je netačne informacije o učešću prnjavorske policije u ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom. Zbog tih ratnohuškačkih navoda, kaže Metić – trebala je biti sklonjena iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Morate pokrenuti borbu protiv kriminala i korupcije. Ona na iste te moje konstatacije pokreće nekakav sudski postupak ovdje i pravi farsu od čitavog ovog pravosudnog sistema i uopšte skreće pažnju sa percepcije i problema korupcije u ovoj državi na jedan najobičniji reality show”, izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Ružica Jukić danas nije bila u sudnici. U završnim riječima ostaje pri svim optužbama. Još uvijek se osjete posljedice riječi koje je Mektić izgovorio u spornoj emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji, poručila je. Za Jukićevu je, između ostalog kazao da je radila kao frizerka. Što ona demantuje. Da mrzi Srbe. Da nije kompetenta. Ne poznaje zakone.

“On je sve zasnovao na tome da je čuo od nekoga nešto, nije imao nijedan dokaz da opovrgne ono što sam ja u tužbi navela. Ja sam, vidjeli ste, ponudila sudsku nagodbu upravo što ministar Mektić nije imao nijedan dokaz na moju tužbu”, kazala je potpredsjednica VSTV-a, Ružica Jukić 18. januara ove godine.

Nagodba je podrazumijevala pres-konferenciju na kojoj bi se Mektić izvinio Jukić. No, ministar to nije prihvatio. U nizu optužbi Jukićeva je Mektiću spočitala da posjeduje lažnu fakultetsku diplomu. Dok je Mektić kazao da ona štiti rodicu Gordanu Tadić od optužbi za nerad.

Jukićeva demantuje da je u srodstvu s Tadićevom. No iako je zatražila njeno svjedočenje – Tadićeva se ni treći put nije pojavila u sudnici. Te se od nje odustalo. Mektić je to nazvao nekorektnim – kazavši kako i on dva puta nije došao na ročište. Zašto se i od njega nije odustalo? Presuda se očekuje 9. aprila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.