15 najvažnijih pitanja za borce u novom Nacrtu zakona

Vijesti 09. mar 201818:26 > 18:28
N1

Federalni ministar za boračka pitanja poručuje da je osigurao podršku boračkih udruženja i svih kantonalnih ministarstava za novi Nacrt zakona o demobilisanim borcima.

Zakon će tretirati petnaest najvažnijih pitanja za populaciju demobilisanih boraca. Nakon što Vlada da mišljenje o ovom zakonu, nacrt ide u parlamentarnu proceduru.

Demobilisani borci i i članovi njihovih porodica pod uslovima utvrđenim ovim zakonom imaju pravo na:

a) zdravstvenu zaštitu;
b) liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova; liječenje u drugom kantonu;
c) osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju;
d) pomoć u slučaju smrti;
e) osnovno osiguranje;
f) prijevremeno povoljnije penzionisanje;
g) duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama;
h) stambeno zbrinjavanje;
i) subvencija plaćanja naknade za pogodnost;
j) subvencija obaveze plaćanja naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i naknade za uređenje građevinskog zemljišta;
k) dodjela sredstava za održivi povratak;
l) besplatni priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, gas);
m) prednost pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre;
n) osiguranje povoljnijih uslova školovanja;
o) pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branioca.

Prema zahtjevima demobilisanih boraca posebna pažnja će biti stavljena na tri prava. Za realizaciju ovog zakona Vlada je osigurala 17 miliona maraka, a na osnovu dogovora sa boračkim udruženjima.

“Ovo je zakon koji u sebi sadrži petnaest prava od kojih ću ja istaknuti na prvom mjestu zdravstveno liječenje boraca i članova njihovih porodica u svim ustanovama u Federaciji BiH. Pravo na prednost pri zapošljavanju uz kaznene odredbe poslodavcima koji to ne budu poštovali što nemamo u današnjem zakonu. I ono što smo stavili kao prioritet jeste osnovno osiguranje u iznosu sredstava od 25% osnovne plaće u Federaciji BiH za borce muškarce starije od 60 i žene starije od 50 godina koji nemaju nikakvih drugih primanja”, naveo je Bukvarević.

Međutim, za demobilisane borce najvažniji je registar. Njegova objava kreće iz Tuzle.

“Kad se tiče nas boraca, ja sam Fahrudin Hasanović ne sporim da država objavi sve što smatra da treba da objavi. Šta država smije odnosno šta zakoni dozvoljavaju da se objavi to nije do nas”, navo je Hasanović iz Koordinacije boračkih udruženja TK.

Objava registra demobilisanih boraca je jedno od pitanja koja su stavljena pred ministra i vladu tokom proteklih protesta. Ministar kaže da će se aktivno raditi na objavi registra u svim kantonima.

“U januaru smo objavili da smo uspostavili registar korisnika to je onih 92.000 korisnika koji primaju neku naknadu iz Ministarstva za pitanja boraca. A evo sad idemo od vojnog odsjeka ili od kantona do kantona ažuriramo podatke pripadnika. Dakle mi ćemo sutra obavijestiti javnost da smo uspostavili kompletan registar svih oružanih snaga koji su prošli kroz 2. Korpus”, dodao je Bukvarević.

Ipak, prezentacija u Tuzli, ali i u drugim kantonima mogla bi dovesti do problema. I to zbog objave ličnih podataka.

“S obzirom na značaj materije mišljenje smo objavili na našoj stranici. Tada smo se očitovali o dvije stvari. O sadržaju, o podacima koji će između ostalog biti poput nacionalne pripadnosti, vjeroispovijesti, jedinstvenog matičnog broja. Mi smo tada ukazali da bi prikupljanje i tih podataka bilo problematično jer mi ne vidimo svrhu zbog čega će ti podaci u tom registru. Jedino ako će to biti kriterij za određene prinadležnosti”, izjavio je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Registar će čini se i pored brojnih problema ugledati svjetlo dana u nekom obliku. Novi zakon o pravima demobilisanih boraca ukoliko dobije podršku Parlamenta u primjenu bi trebao krenuti prvog januara iduće godine. Ali za početak, trebale bi se početi zakazivati sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.