Sloboda medija u BiH: Pritisci, prijetnje, ucjene…

Vijesti 09. mar 201818:41 > 18:47
N1

Tastature, kamere, mikrofoni, mediji u službi pravovremenog informisanja javnosti - iako pravo vrijeme za medijska prava još nije došlo.

Danas ipak, tematska sjednica o slobodi izražavanja i slobodi medija – govorili predstavnici vlasti, međunarodnih organizacija, i oni kojih se tiče – novinari.

“Postoji potreba dakle, da na putu BiH u euroatlanske integracije osiguramo poštivanje jednog od ključnih principa i temelja demokratskog i civiliziranog društva – to je sloboda izražavanja, sloboda medija, pravo na slobodu mišljenja”, izjavio je Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg zajedničke komisije.

A i temelji društva čini se, na osnovu izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, upitne su civiliziranosti. Kao problem je naime, identificirana nekultura.

“Ono što je vrlo karakteristično iz tog izvještaja vidi se da je naš javni prostor zaista optrećen jednom nekulturom komuniciranja, jednom netolerancijom, za šta moramo napraviti veće pomake i što više se svi, cjelokupno društvo uključiti kako bi naša javnost u komuniciranju osjetila da mediji a i oni kojima se obraćaju to rade na jedan tolerantan, kulturan, profesionalan i moralan način”, poručila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Pitani su i novinari. Kako je raditi u bh društvu.

“Ima toliko puno problema s kojima se novinari susreću ili kojima su izloženi, od pritisaka, prijetnji, ucjena, finansijske ovisnosti potpune, potplaćenosti, preopterećenosti rada pod sumnjivim ugovorima to jeste na crno ili bez ikakvih ugovora”, izjavila je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu.

Radiće se i na posebnom zakonu koji će kvalifikovati napade na novinare kao krivično djelo, rečeno je tokom sjednice. Takav zakon je nužan, ističe mladi novinar Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba, koji se bavi identifikacijom lažnih vijesti. Upravo zbog toga, nerijetko su izloženi prijetnjama i govoru mržnje na internetu. Protiv posljednje su i podnjeli prijavu nadležnima u Kantonu Sarajevo.

“Sve dok je ovako okej je, ali čim to pređe neku granicu čim to postane ozbiljnije, čim dođe u pitanje konkretan fizički napad onda jednostavno nemamo nikakav mehanizam da bi zaštitili sebe i članove svoje redakcije tako da se definitivno osjećamo nesigurno i ugroženo na osnovu onoga što radimo”, poručio je Zulejhić.

O pritiscima, potplaćenosti, transparentnosti, prijetnjama, ravnopravnosti, uznemiravanju, ugovorima i drugim problemima – do iduće zajedničke sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.