Stevandić: Pritisak Bakira na SDS, da mu i dalje čuva leđa

Vijesti 10. mar 201818:39 > 19:04
N1

Osipanje SDS-a nastavlljeno je izlaskom zastupnika Borislava Bojića iz ove stranke. Kao razlog naveo je da SDS djeluje na štetu Krajine i vodi politiku na relaciji Lukavica - Marijin Dvor, te rekao da će ubuduće u Parlamentu BiH djelovati kao samostalni zastupnik. Iz SDS-a odbacuju ovakve optužbe...

Politika SDS-a nije na relaciji Lukavica – Marijin Dvor, tvrdi predsjednik te stranke Vukota Govedarica i dodaje da će se razlog Bojićevog izlaska saznati naknadno, baš kao i to da car Trojan ima kozije uši.

“Nema tu konkretnog odgovora. Car Trojan je imao kozije uši i trebalo je vremena da narod sazna da je car imao kozije uši, a Borislav Bojić kao i svi drugi u sklopu one narodne poslovice svak’ je kovač svoje sreće, pa i Borislav Bojić”, kaže Govedarica.

SDS su do sada napustili i dva bivša predsjednika stranke Dragan Čavić i Dragan Kalinić, te predstavnici u Parlamentarnoj skupštini Ognjen Tadić i Đorđo Krčmar, te narodni poslanici Slavko Dunjić, Nenad Stevandić, Zlatko Maksimović i Darko Banjac.

Stevandić i danas tvrdi da je razlog za odlazak bio odluka SDS-a da postane “sarajevska filijala SDA”.

“Ušli su u projekat da osovina vlasti bude SDS i SDA. SDA je to radila racionalno koristeći SDS kao dokaz da će naći podobne Srbe, a SDS je tražio resurse za obračun sa Vladom RS, pa je prihvatio ponudu SDA i dobio velike pozicije u Sarajevu”, tvrdi Stevandić, Ujedninjena Srpska.

Stevandić navodi i to da su sarajevski SDS-ovci potcijenili i degradirali svoje članstvo u Krajini. Interesi za promjenu dresova su mnogo veći, smatra Branislav Borenović, ocjenjujući da je na sceni politička pijaca.

“Očigledno da je na ovom političkom tržištu legalizovana politička korupcija jer je i Vlada formirana kupovinom narodnih poslanika 2014. godine i otvoren je proces u kojem je ovo postala jedna politička pijaca”, ocjenjuje Borenović, predsjednik PDP.

Prijetnje i pritisci od vlasti na opozicionare su dio razloga zbog kojih se mijenjaju članske karte, smatraju vođe opozicionih stranaka.

“Pritisaka ima, ali ima i karaktera ljudskog koji odolijeva raznim političkim pritiscima”, ističe Govedarica.

Stevandić demantuje da je prilikom napuštanja SDS-a i formiranja stranke Ujedinjena Srpska imao bilo kakve prijetnje i pritiske od entitetske vlasti.

“Nema drugih pritisaka nego pritisak Bakira na SDS, da mu i dalje čuva leđa”, kaže Stevandić.

I pored čestog izlaska članstva iz SDS-a, u SZP-u nema raskola, bez obzira što to može uticati na konačne izborne rezultate. Ujedinjeni su kažu u borbi protiv sadašnje vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.