Protestna šetnja doktora medicine i stomatologije HNK

Vijesti 11. mar 201816:15 > 16:19
N1

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupit će 19. marta u generalni štrajk, s tim da će prethodno, u ponedjeljak, 12. marta, održati mirnu protestnu šetnju kako bi upozorili na ignorantski odnos kantonalne vlasti prema njihovih zahtjevima.

Strukovni sindikat ljekara medicine i stomatologije HNK-a donio je takve odluke zbog, kako tvrde iz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNK-a prema stavovima i zahtjevima sindikata.

“Mi želimo i zaslužujemo, kao i svi drugi ljekari u Federaciji, naše pregovore i naš kolektivni ugovor što nam do dandanas nije omogućeno”, kazali su iz spomenutog upravnog odbora.

Upitani koji će biti njihovi naredni koraci, ustvrdili su kako sada samo slijede, po uzoru na druge kantone, korake koje su oni poduzimali i koji su urodili plodom.

Protestna šetnja započet će u 8 sati ispred stadiona Bijeli brijeg i kretat će se prema zgradi kantonalne Vlade.

U šetnji će sudjelovati ljekari HNK-a koji su pozvali i studente i građane da im se pridruže.

Inače, ljekari će za vrijeme štrajka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primaju se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Sindikat od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.