Migranti zbog interneta svaki dan pređu 20 km do Trnova

N1

Sve veći broj migranata u našoj zemlji znači i smanjene kapacitete u azilantskom i migrnatskom centru. Njihov broj možda je najviše primjetan u Trnovu gdje se nalazi azilantski centar Delijaš. Provjerili smo kako je migrantima u ovom mjestu, ali i šta o svemu misle mještani.

Na putu od Trnova prema Delijašu i od Delijaša prema Trnovu možete sresti brojne grupe migranata. I dok se jedni vraćaju, drugi odlaze u Trnovo. Svi sa istim razlogom. U Azilantskom centru Delijaš nema interneta.

Jedna grupa iz Pakistana u kampu je, kako kažu, mjesec dana. Skoro svaki dan pređu više od 20 km, od centra do prvog kafića sa internetom.

“Porodica zove, brat zove, sestra zove”, kaže Ilžaz Đuhan iz Pakistana.

Mustafa Samaraj i njegov prijatelj su iz Iraka i imaju isti problem. U BiH su manje od sedam dana, i ne žele se zadržavati.

“Kada sam došao iz Srbije u Bosnu, hodao sam cijeli dan. Bio sam jako umoran. Kada sam došao ovdje, pomislio sam nemoguće je, previše je udaljeno. Ali nemamo izbora, ostaćemo četiri pet dana, i idemo”, pojašnjava Samaraj.

Lokalno stanovništvo ima razumijevanja. Ali nisu zadovoljni sve većim prilivom migranata.

“Dogodilo se to da su mi obili vikendicu, napravili su neku štetu, nisu ništa vrijedno odnijeli jer i nema se šta odnijeti, ali su napravili štetu. Policija ih je uhvatila. Jednog je uhvatila”, kaže Samir Škandro, koji ima vikendicu nadomak Delijaša.

Provalnik je jednostavno provalio slupavši prozor. Isto je učinio u nekoliko drugih vikendica. Sve se događalo oko Nove godine, kaže naš sagovornik.

“Ne možemo reći da su svi isti, meni je jako žao tih ljudi. Ali dovoljan je jedan da baci ljagu na sve ostale”, dodaje Škandro.

Negativna iskustva sa migrantima imali su i u lokalnim trgovinama i kafićima. U posljednje vrijeme, ipak kažu, incedenata je manje.

“Nemamo probleme. Ljudi u BiH su dobri”, ističe jedan mladić iz Alžira.

Gledajući sa strane, reklo bi se sasvim obična nedjeljna kafa drugova iz Trnova. No u Trnovu ih malo ko razumije. Malo ko razumije i odnose među migrantima. Često dolaze iz zemalja u sukobu, sa različitih strana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.