Zaev – Zvizdić: Građani BiH u Makedoniju sa ličnim kartama

Vijesti 12. mar 201811:29 > 11:33
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju sa premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, nakon čega je održan i plenarni sastanak delegacija.

Na sastanku delegacija dvije zemlje potpisan je Sporazum o uvjetima putovanja državljana dviju država prema kojem će građani BiH u Makedoniju ulaziti sa ličnom kartom. Sporazum su potpisali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Razgovarano je o poboljšanju političkih odnosa i saradnje u procesu evropskih integracija, ekonomskim odnosima i jačanju trgovinske razmjene, kao i o aktualnim regionalnim pitanjima i procesima.

Zaključeno je da je institucionalna saradnja BiH i Makedonije na visokom nivou s obzirom na to da je zaključeno više od 50 bilateralnih i 10 multilateralnih sporazuma, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za saradnjom u oblastima metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije.

Pozdravio je ideju formiranja Biznis kluba Bosna i Hercegovina – Makedonija i izrazio punu podršku Vijeća ministara BiH održavanju poslovnih foruma i susreta privrednika iz BiH i Makedonije jer je to od obostranog interesa. Dodao je da BiH i Makedonija dijele zajedničke ciljeve aspiracije ka EU i NATO savezu i obje zemlje predano rade na reformama kako bi ubrzale ekonomski razvoj i poboljšale životni standard građana.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pozdravio najavu makedonskog premijera Zaeva da će od naredne školske godine u Makedoniji biti uvedena redovna nastava na bosanskom jeziku za djecu iz bošnjačke zajednice.

Razgovarano je i o modalitetima uspostave direktne avio linijeizmeđu Skoplja i Sarajeva kako bi se olakšala komunikacija i ubrzao protok ljudi i roba. Poseban akcenat je stavljen na saradnju resornih ministarstava u procesima EU integracija i pristupanju EU fondovima.

Istaknuto je da su obje zemlje aktivni sudionici regionalnih inicijativa i nosioci pozitivnih procesa u regiji te da dijele zajednički interes za boljim infrastrukturnim povezivanjem regije i ubrzanjem evropskih integracija kako bi se kreiralo stabilno okruženje za ubrzani ekonomski razvoj i prosperitet regije.

Nakon susreta premijera održan je plenarni sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Plenarnom sastanku delegacija, sa bh. strane, prisustvovali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić. Sa makedonske strane, prisustvovali su ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, ministar pravde Bilen Saliji, ministar transporta i komunikacija Goran Sugareski, ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi i ministrica obrazovanja Renata Deskoska, saopštilo je Vijeće ministara BiH.

Osim Sporazuma o uvjetima putovanja državljana dviju država, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica obrazovanja i nauke Republike Makedonije Renata Deskoska potpisali su Protokol o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije s ciljem razvijanja i unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.