HNK: Ljekari ne odustaju od zahtjeva, vlada želi pregovore

Vijesti 12. mar 201816:21 > 18:25
Ilustracija

Nekoliko stotina ljekara i stomatologa s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona okupilo se jutros na protestnoj šetnji u Mostaru kako bi ukazali na ignoranstki odnos vlasti prema njihovim zahtjevima. Poručuju ovo je nastavak davno započetih aktivnosti, koje bi trebale voditi ka ostvarenju njihovog cilja, a to je poseban kolektivni ugovor.

Danas je više stotina ljekara u Mostaru iskazalo svoje nezadovoljstvo nakon višemjesečnog nerazumijevanja i ignorisanja njihovih zahtjeva od strane Vlade HNK. Nakon dva generalna štrajka, te šest štrajkova upozorenja, danas je uslijedila i protestna šetnja do kantonalne Vlade.

“Mi nikakvog pomaka nemamo i ne vidimo, idemo sada mjerama kojima će nas slušati, pištaljkama, prosvjedom po ulicama i dalje”, kazala je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata.

Njihov osnovni zahtjev je poseban kolektivni ugovor za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima. Traže povećanje satnice, kao i povećanje koeficijenta za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste. Mostarski ljekari imaju plate manje i do 1000 KM od npr sarajevskih kolega, stoga poručuju da žele samo ono što su dobili i ostali ljekari u sedam kantona Federacije BiH.

“Zar smo mi zaslužili da se na ovakav način borimo za svoja prava, da nas ovako ponižavaju, da izlazimo na ulice kao akademski građani, da kažemo samo da želimo da počnemo razgovore, šta će tek biti kad budemo željeli svoje zahtjeve, zamislite kako je ovo sramno za nas. Vlada je danas jedna, sutra druga, a mi smo doktori zauvijek”, poručila je Lejla Nuhanović-Gagić, specijalista radiolog iz Konjica.

“Mi već dugo vodimo bitku s njima da dobijemo svoj kolektivni ugovor, pregovore na kojima ćemo dalje razgovarati o našem statusu”, kazala je Marina Berberović, član UO Sindikata.

I dok ljekari traže poseban kolektivni ugovor, Vlada insistira na zajedničkim pregovorima svih sindikata u zdravstvu.

“Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost, ali ne može prihvatiti uporno insistiranje jednog od tri sindikata na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivnom ugovoru”, poručio je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Današnjoj šetnji ljekara, pridružili su se studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i građani koji smatraju da se loš status ljekara direktno odražava i na pacijente.

Novi generalni štrajk ljekari najavljuju za 19 mart , kažu ne žele odustati od svojih zahtjeva, dok ne nađu rješenje za loš položaj, u koji su kako kažu došli ne svojom voljom.

Ukoliko pak Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima, ljekari prijete kolektivnim otkazom, te odlaskom u druge kantone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.