Koliko velike oscilacije vremenskih uvjeta stvaraju probleme

Vijesti 12. mar 201816:34 > 22:17
N1

Nakon vala sibirske hladnoće i minusa koji su išli do 20 stepeni ispod nule u BiH stigao je jugo. Topli zrak koji je donio visoke temperature. 21 stepen Celzija danas je izmjeren u Doboju. Godišnja doba smjenju se bez prelaznih razdoblje, a dnevne razlike u temperaturi od čak 20 stepeni negativno se odražavaju na zdravlje stanovništva.

Sunce, oblaci, vjetar. Oscilacije vremenskih uvjeta tokom dana i nagli pad, odnosno porast temperatura izazivaju različite tegobe kod ljudi, pa čak i kod onih najzdravijih. Posebnu pažnju svom zdravlju ipak trebaju posvetiti hronični plućni i srčani bolesnici.

Mora se prilagoditi svoje ponašanje, odijevanje, ishranu redovno uzimanje terapije i neće biti problema“, rekao je Tihomir Bera iz Hitne pomoći.

Dolaskom proljeća evidentan je zamor i kod zdravih osoba. Uzrokovan je kažu ljekari nedostatkom sunca tokom zime i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Ipak, ljudskom organizmu neophodno je vrijeme za adaptaciju na nagle promjene vremena. Ljekari savjetuju da to bude postepeno.

Ne možete vi cijelu zimu sjediti za kompjuterom i onda prvi lijepi dan, izvest ćete bicikl iz garaže i sjest ćete i voziti na Igman. To su apsurdi“, govoriTihomir Bera iz Hitne pomoći.

Procesi u organizmu direktno su povezani s naglim promjenama vremenskih uvjeta, tvrde stručnjaci. Kritične tačke su prelazi između godišnjih doba, kada su učestalije i bolesti i smrtnost. Ljudi na promjene vremena različito reagiraju.

Pitali smo građane Sarajeva imaju li zdravstvenih tegoba uzrokovanih promjenom vremena.

– “Imam osjećaj u Australiji kad se naoblači ja osjetim to na svojim kostima prvenstveno.”
– “Nemam ja, svaki dan prođem 4-5 kilometara hodam i tako.”
– Ja se osjećam dobro, meni ovo nije neki problem, dok se supruga baš osjeća ima tegoba sa kičmom sa nogama.”
– “Nemam super mi je.”
– “Osjećam se ko i vrijeme sad ovako sad onako.”

Upravo takvo vrijeme meteorolozi prognoziraju do kraja ovog mjeseca. Ovosedmične proljetne temperature već u nedjelju bi mogli zamijeniti minusi. Ne veliki, ali dovoljni za novi snijeg početkom sljedeće sedmice, pogotovo u Krajini, kažu meterolozi.

Tokom cijele ove sedmice dosta toplije vrijeme, ali vrlo nestabilno će biti , promljenljivo, dosta oblačno. Bit će kišđa svaki dan, svaki dan će da pada kiša, više padavina u Hercegovini, jugazapadu Bosne i krajina. I teka krajem sedmice će temperature ići prema nuli“, izjavio je meteorolog Damir Šantić.

Zdravstveni problemi koji nastaju usljed oscilacija u temperaturi zraka, jonizaciji, vlažnosti i pritisku nestaće čim se vrijeme stabilizira. Ipak, stabilizaciju vremenskih prilika ne trebamo očekivati do kraja marta, poručuju meteorolozi.

Do tada osigurajte sebi dovoljno sna, budite aktivni, jedite raznovrsno i zdravo, slojevito se oblačite i radite ono što volite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.