U Sarajevu uhapšeno pet osoba

Vijesti 13. mar 201814:49 > 14:53
N1

U ponedjeljak 12. marta službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su pet osoba zbog različitih krivičnih djela.

U ponedjeljak u 02:00 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Stari Grad Sarajevo, policijski službenici I PU su zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo marke “Dacia”, kojim je upravljao vozač M.A. (rođen 1994. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen), a na mjestu suvozača se nalazio P.H., (rođen 1994. godine u Sarajevu gdje je i nastanjen).

Izvršenim provjerama utvrđeno je da je navedeno vozilo otuđeno dana 05./06. mart 2018.godine iz ulice Biskupa Buconjića u Mostaru.
O slučaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Predmetno vozilo je uz uredno izdatu potvrdu oduzeto radi potrebnih vještačenja i vraćanja vlasniku. Navednee osobe su uhapšene i predate u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

U toku kriminalističke obrade utvrđeno je da je za licem M.A. raspisana potraga od strane Općinskog suda u Sarajevu i isti je predat u nadležnost službenicima Sudske policije, radi sprovođenja u KPZ Zenica na izdržavanje zatvorske kazne. Nakon završene krimoinalističke obrade P.H. je otpušten iz službenih prostorija. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Nekoliko sati ranije, u 20:30 sati, policijski službenici IV PU su od policijskih službenika PU Zenica, preuzeli lice lišeno slobode P.K., rođen 1986.godine, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa).

Postoje osnovi sumnje da je isti u proteklom periodu sa parking prostora, u ulici Trg Međunarodnog prijateljstva, izvršio krivično djelo teške krađe putničkog motornog vozila, vlasništvo K.V. iz Hrvatske.

O slučaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a P.K. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenog lica.

Jučer u 20,30 sati, policijski službenici I PU lišili su slobode K.S., rođen 1949. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 293., 172. i 173. KZ F BiH (Oštećenje tuđe stvari, Teška tjelesna povreda i Laka tjelesna povreda).

Isti je navedenog dana u 16,45 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Stari Grad Sarajevo, počinio navedena krivična djela na štetu M.M. i M.S. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a K.S. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

U ponedjeljak u 14:10 sati, na osnovu Centralne potrage Općinskog suda u Sarajevu, na raskrsnici ulica Braće Begić – Jukićeva, općina Centar Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, lišili su slobode P.H., rođen 1981.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (Teška krađa).

Postoje osnovi sumnje da je isti dana 06.03.2018. godine na području općine Ilidža, zajedno sa H.N. i D.N. iz Sarajeva, koji su dana 08.03.2018. godine lišeni slobode i predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, izvršio krivično djelo teške krađe u kuću vlasništvo N.M. iz Sarajeva. Izvršenim pretresom putničkog motornog vozila koje koristi P.H., pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem pomenutog krivičnog djela.

O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Nakon završene kriminalističke obrade, dana 13.03.2018.godine, P.H. će biti predat u nadležnost službenicima Sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.