Podjela stolica, burek u Konjicu i Dodikovo "sve iz početka"

Vijesti 13. mar 201817:03 > 19:02
N1

Birali smo 12. listopada 2014. i izabrali one koji su vlast na razini države i Federacije dogovarali mjesecima. Da se formiraju trebalo im je više od 150 dana, a potom su u istom danu imenovani i Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH.

U zgradi na Skenderiji do kasno u noć polagale su se zakletve te davala brojna obećanja.

“Naravno, ono što mi želimo, a to je zadatak svake izvršne vlasti, to je da svojim građanima osiguramo normalan život”, poručivao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

No, svjedočili smo najprije prepirkama oko podjele resora i funkcija.

“Fokus naše pažnje ipak nije broj pozicija ni broj stolica”, kazao je Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Ali je upravo zbog njih, odnosno zbog usvojenih izmjena načina upravljanja državnim tvrtkma, pukla koalicija SDA-HDZ-DF. Ubrzo dolazi do rokade, u vlast ulazi Savez za bolju budućnost.

“Ja sam pristalica toga da razgovaramo polako i onda radimo efikasno”, istakao je tada Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH.

Uslijedila su, ipak, previranja, pregovori, svađe, a potom mirenja… i nova obećanja.

“Ako ovako nastavimo onda ćemo vjerovatno s razlogom mi do kraja ove godine reći da smo ove crne oblake s bh. neba rastjerali”, naglasio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović dodao:

Očekujem da se ove bespotrebne tenzije stišaju”.

Međutim nisu. Situacija među partnerima je postajala sve gora i gora, pa smo imali i pozive da svi krenu ispočetka. Taj poziv došao je od Milorada Dodika.

Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjedemo i krenemo od početka”.

No taj novi početak, zazivan često i u prethodnim godinama, nikada nije zaživio. Svađama i pomirenjima svjedočili smo svako malo, i to među liderima vodećih stranaka.

“Prema tome izašlo se u susret nekim normalnim rješenjima koji zadovoljavaju i njih i nas”, kazao je Izetbegović.

I kad su se tako u Istočnom Sarajevu dogovorila dvojica, onaj treći ne bi prihvatio taj dogovor.

“Ni u jednoj varijanti se ne može praviti dogovor bez nas”, poručio je Čović.

Ruku pomirenja tada je pružio Izetbegović i to u jednom restoranu u Konjicu. Ali je burek pojeo sam, jer se Čović, ne slažući se dogovorom dvojca, nije ni pojavio.

“Ovakvu stvar možete jednom uraditi SDA, ovakav odnosu dviju stranaka nije dobar ni za bošnjački i hrvatski narod, ni za Bosnu i Hercegovinu”, istakao je predsjednik SDA.

Pa su tada nekoliko dana komunicirali putem medija, da bi ih “pomirio”, koalicijski partner Fahrudin Radončić.

Iako tada najavljeni novi sastanci, do sada nisu održavani. Kolacije funkcioniraju od sjednice do sjednice, odnosno od točke do točke dnevnog reda. Pregovori se vrše, do sada bez uspjeha.

“Pokušavamo da nađemo najbolje riješenje kako da iziđemo iz ove situacije, kako ne bi trpila Federacije”, kazao je Nasir Beganović, zastupnik SBB-a BiH u Paralamentu FBiH.

“U našem domu nikada nije bilo dovoljno ruku, osim odgovorne parlamentarne većine”, dodala je Lidija Bradara, predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ta većina je pak zasjedala zadnji put prije dva mjeseca, usvojila proračun, te novi Zakon o mirovinama. Federalna vlada je pak zadnji put zasjedala 8.veljače, te održala dvije telefonske sjednice. U međuvrmenu se iz Alipašine ulice preselila na novu lokaciju. Tamo još sve ministre na okupu nismo vidjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.