Prlić: Stat ćemo iza kandidature Komšića i našeg kandidata

Vijesti 13. mar 201817:50 > 17:53
N1

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a bila je gošća emisije Dan uživo na N1 televizije u kojoj je komentarisala dešavanja u SDP-u i aktuelna dešavanja u BiH.

Banjalučki Gradski odbor SDP-a nedavno je predložio glumca Enisa Bešlagića za člana Predsjedništva BiH. Je li ta kandidatura validna?

Validna je. Mi imamo proces kandidovanja do 15. aprila i svaki član može predložiti koga želi. Ali to trebaju potvrditi organi partije što znači da on nije zvanično kandidat SDP-a. Ponosna sam jer je već preko 1.000 članova predložilo kandidate za sve nivoe vlasti. To je bila želja GO Banjaluka i drago mi je da su izašli sa vijesti koja je i neobična. Zasigurno su sebi uzeli pravo koje nalaže i partija i predložili čovjeka koji je veliki patriota i veliki glumac“, rekla je Prlić.

Ona je dodala da je za nju Enis Bešlagić velika osoba i veliki patriota.

Imao je nastup gdje je održao lekciju političarima prije dvije godine, kao i u razgovoru koji je dao za vašu televiziju. Zašto ne? Moj cilj i cilj SDP-a je da se svako može kandidovan i biti biran.

Danas je održana sjednica Predsjedništva SDP-a, a Prlić je kazala da na njoj nije razgovarano o kandidaturama za izbore.

Razgovarali smo o procesu kandidovanja, odnosno kako ga završiti. Do 5. aprila ćemo sve finalizirati, a onda ide Glavni odbor. U maju ćemo imati neke potvrde. Što se tiče napisa i nagađanja ko će imati kojeg kandidata, SDP će imati zasigurno svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“, rekla je Prlić.

Denis Bećirović je ime koje se pominje kao kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva.

On se često spominje. Ako je predložen Enis Bešlagić, zašto ne bi i Bećirović. Pravilo unutar partije je da se predloži neko unutar lijevice odnosno neko ko je nezavisan. Ako on bude naš kandidat, voljela bih vidjeti reakcije ljudi koji su sputavali to Željku Komšiću ako Hrvati glasaju za Denisa Bećirevića ili za Enisa Bešlagića ili bilo koga drugog.”

U Zastupničkom domu prošao je prijedlog SDP-a, DF-a i SBB-a o tehničkim izmjenama glasanja, tj. skeniranju glasačkih listića, a tražio se i video nadzor glasanja. Može li se to implementirati do narednih izbora i ima li novca u budžetu za to?

Stav Predsjedništva SDP-a je da smo zadovoljni jer je to prošlo na našu inicijativu i stranaka koje su stale uz nas. Novac je najmanji problem jer te skenere neće jednom koristiti i baciti, već će se koristiti na više izbornih ciklusa. Pričali smo s ljudima iz međunarodnih organizacija koji su voljni da finansiraju tako nešto da bi na kraju bilo do glasača, a ne do brojača glasova“, odgovorila je Prlić.

Da li je kandidatura Željka Komšića poremetila planove SDP-a?

Iznenadila nas je iskreno, jer nismo na sastancima imali tako izraženu želju. Ali opet ćemo stati iza kandidature Željka Komšića i našeg kandidata. Najsretniji bi bili kada bi mogli kandidovati za sva tri člana Predsjedništva.

Potpredsjednica SDP-a je kazala da je pravo Željke Komšića da se kandiduje, da bude biran i da bira.

Zadnjih godinu-dvije nekako je logično bilo da će izaći sa svojom kandidaturom, ali bi voljeli da je to rekao prije nama nego javnosti jer je bio satjeran u kut sa svakodnevnim prozivkama Dragana Čovića.”

SDP se aktivirao u entitetu Republika Srpska, a Prlić ističe da se u RS odvija veoma bitna priča.

SDP je partija svih građana u BiH. Sada smo to pojačali i fokus se prebacio na RS što se tiče SDP-a. Tamo imamo divne ljude, koje smo odmah stavili u strukture SDP-a kako bi bili na izvoru informacija i kako bi što bolje komunicirali. Oni okupljaju veliki broj članova, a to je jedna mlada priča. Ponosna sam da imamo veliki priliv novih članova.”

Prlić je istakla da se u RS pravi nova i zdravija lijevica.

Zajedno da pričom o Proevropskm bloku koji će okupiti partije i stranke. Sada smo mali u RS, ali želimo okupiti ljude koji razmišljaju kao mi.”

Lana Prlić kao mlada obavlja visoku funkciju unutar SDP-a.

Nisam krenula u politiku s ličnim interesom, već iz raje i gušta i iz nečega jer želim svoje dijete odgajati u jedinstvenom Mostaru i jedinstvenoj BiH, a ne da čekam ispred neke ambasade da dobijem papir i da idem vani. To je moj cilj. Šta će se desiti, ne znam“, rekla je Prlić za N1.

Gošća Dana uživo je istakla nadu da će doći do izmjena Izbornog zakona, ali ne na račun građana.

Odnosno ne u korist pojedinih političkih subjekata koji tako štite svoje fotelje i time prijete da će blokirati izbore. Nadam se da će doći neka pamet da imamo normalan Izborni zakon i normalnu državu gdje svako može birati i da svako isto vrijedi. Zašto ja vrijedim više u Hercegovini nego kao Hrvat u Sarajevu?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.