CZ: Najveći plavni val prošao, gradovi bezbjedni

Vijesti 13. mar 201818:28 > 19:26
N1

U Kostajnici proglašeno vanredno stanje. Krovovi vikendica vire iz nabujale Une. Potopljeni su plastenici, voćnjaci, prizemlja kuća i ceste. U Bihaću i Prijedoru voda je stigla do kuća. A nakon porasta dnevnih temperatura, te najave novih padalina, u sljedećim danima razina vodotoka na sjeveru zemlje pratit će se sa velikom pažnjom i strahom.

Zvuk sirene prošle noći označio je početak vanrednog stanja u Kostajnici do koje je teško doći. Rijeka Una izlila se na magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica kod mjesta Špilje.

Ljudi naviknuti na poplave, sliježu ramenima, a o pomoći nadležnih govore ironično.

Anketa (Kozarska Dubica):

– Mnogi ne spavaju boje se, ko se ne bi bojao vode.
– (Je li Vam neko dolazio da donese vreće?) Donijeli dvije vreće od mekinja, i dvije od pijeska, naša opština dala da spasimo 500 metara poplavu, to je naša opština, dubička.
– Svaka kap vode je višak, biće valjda samo da se ne ponovi 2014. Ja sam mjerio 75 cm je razlika sada i 2014.

Do Kostajnice moramo preko alernativnog pravca. Cijelim tokom Una je van korita, poplavljeni su usjevi, kuće za odmor, štale. Na ulasku u Kostajnicu voda na cesti, policija obezbjeđuje prolaz.

Na kućnom pragu voda i vreće sa pjeskom.

“Rasla je do 10, 11 sati. Sad stagnira, ako ne bi opet popodne krenula. Nisam cijelu noć sinoć spavao”, otkriva Željko Stijak, Kostajnica.

Sa strane hrvatske Kostajnice dopire zvuk sirena za uzbunu, mještani kažu njih je bar obišao premijer i ministar odbrane. Ugroženo stanovništvo na strani BiH pokatkad u toku dana obiđe civilna zaštita, kažu uglavnom osmotri i uslika stanje.

Kiša koja je na području Kostajnice i okoline počela padati oko 14 sata zadala je muke stanovništvu koje uz pomoć pumpi izbacuje vodu iz donjih etaža kuća i pomoćnih objekata.

Sana je u Prijedoru zaplavila 100-ak domaćinstava, ali je u stagnaciji na koti od 452 cm. I nivo Une mjeren u 14 sati umiruje nadležne.

“Mi imamo sedam do osam hiljada vreća s pijeskom. To je dovoljno jer mi u toj mjeri realno možemo djelovati. Ako bi prevršilo neke granice odbrane od poplava, to su onda stvari neke….ne očekujem ipak to. Moje procjene su da će se do kraja sedmice stabilizovati”, kaže Đuro Trubarac, Civilna zaštita Kozarska Dubica.

Civilna zaštita opština u slivu Une uvjerava da je najveći plavni val prošao, te da su stanovništvo, imovina, ali i sami gradovi bezbjedni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.