Mijatović: SDP bez kandidata za srpskog člana Predsjedništva

Vijesti 13. mar 201820:07 > 20:24
N1

U ponedjeljak je u Banjaluci održan sastanak predstavnika stranaka okupljenih oko Proevropskog bloka, a u subotu će u Doboju biti formiran Koordicioni odbor kojeg će činiti predstavnici političkih opcija koje planiraju zajednički nastup na izborima u entitetu Republika Srpska.

Proevropski blok čine SDP, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Naša stranka, Brčanski demokratski pokret, Hrvatska stranka, Posavska stranka, Nezavisna bh. lista, Privredni narodni pokret BiH, Partija socijalne pravde, Udruženje Tender. Iako je bilo planirano da bude u koaliciji, Komunistička stranka je donijela odluku da na izborima nastupe samostalno.

Potpredsjednik glavnog odbora SDP-a Vojin Mijatović za N1 je potvrdio održavanje sastanka, te kazao da se razgovaralo o tome da Koordiciono tijelo ili radna grupa profunkcioniše kao mehanizam koji će se kroz operativni dokument uspostaviti između stranaka.

I onda da stavimo ispred sebe, nakon potpisa tog manifesta predsjednika što će biti izraz volje da se nastupi zajedno u Republici Srpskoj. Zatim ćemo vrlo brzo, kroz 2-3 sastanka, imati koalicioni sporazum kada će se znati tačno ko su kandidati za sve pozicije“, rekao je Mijatović za N1.

Potpredsjednik GO SDP-a je za N1 kazao da ni SDP ni Proevropski blok definitivno neće imati kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Tako da mogu odahnuti svi oni koji su spinovali priču da smo ubačeni elementi. Ostaje im taj front da se bore u toj priči“, kazao je za N1 Vojin Mijatović.

Proevropski blok će ponuditi platformu, a ko god bude bio spreman da je potpiše, neće imati problem sa podrškom, istakao je naš sagovornik.

Preuranjeno je govoriti o imenima. SDP je spreman da pravi niz ustupaka na svoju štetu, uslovno rečeno, ali nam je bitno da projekat uspije. Ovo je šira priča kao projekat, nego kao samo jedna koalicija na izborima.”

U Proevropskom bloku su uvjereni da nakon oktobarskih izbora mogu biti treći blok u entitetu Republika Srpska.

To više nije blok koji juri samo bošnjačke glasove, već i srpske i hrvatske i bošnjačke. Naša očekivanja su između 50 i 60 hiljada glasova, što nije nerealna priča ako uzmete u obzir rezultate prethodnih izbora ovih stranaka. Ako se to desi to znači da bez Proevropskog bloka neće biti moguće formirati vlast u RS, jedino ako se desi da se zajedno dogovore i formiraju Savez za promjene i SNSD što nije za očekivati.

Mijatović kao cilj Proevropskog bloka vidi mjesta bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika u RS, te šest do osam poslanika u NSRS.

Pozicioniranje na način da Proevropski blok odlučuje ko čini vlast u RS, a ni tada nećemo ulaziti u vlast zbog vlasti. Ponudit ćemo principe, ko prihvati može očekivati našu podršku za suštinsku reformsku priču.”

Socijaldemokratska partija BiH neće dati kandidata za potpredsjednike RS.

To ostavljamo koalicionim partnerima da ponude imena, a onda da sjednemo zajedno i dogovorimo se ko je čovjek koji može dobiti najviše glasova uz podršku svih ovih stranaka.

Mijatović ističe da ‘Proevropski blok neće biti moneta za potkusurivanje vladajućih struktura u RS’.

Za kraj je istakao da Proevropski blok ne interesuje mjesto predsjednika RS, te da borbu za tu poziciju ostavlja strankama koji su, kako kaže, uništili i Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

Mi pričamo novu priču, a očekujemo najmanje i 10.000 srpskih glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.