Učesnice Konvoja svijesti: U džamiji spavalo 13.000 žena

Vijesti 14. mar 201809:08 > 09:32
N1

Želimo da probudimo svijest, jer je većina žena zarobljena u Siriji, a svijet šuti o tome - sa ovakvim porukama na Konvoj svijesti otišlo je 200 žena iz BiH. S kojim porukama se vraćaju, o iskustvima, pričama i sudbinama žena s kojim su boravile u kampovima u Novom danu govorile su članice udruženja "Bakider", Enida Guja i Larisa Bećirević.

Bećirević je kazala kako je put trajao 10 dana i da je prošao bez incidenata i bolje nego što su očekivali.

Njamlađa učesnica imala je 18, a najstarija 77 godina.

“Starije žene su bolje podnijele put”, otkrila je Guja.

Dodala je kako su u Konvoju svijesti bile žene iz 55 zemalja svijeta.

“Obišli smo kampove sa djecom. Jedan kamp u kojem boravi 900 djece je izgrađen u obliku uha i oka. To su sve djeca bez oba roditelja. Dječaci su smješteni u dijelu koji izgleda kao uho, a djevojčice u ‘oku’. U Turskoj postoji izreka čuvamo djecu kao oko i uho. Oko kampa se nalaze maslinova polja i djeca pomažu u radu. Naša organizacija otvara centar pored toga kampa i tamo ćemo slati aktiviste”, kazala je Guja.

Govoreći o iskustvu puta, gošće Novog dana su istakle kako su priče sirijskih žena slične pričama žena iz BiH koje su prošle ratne torture.

“Svijet dobro zna šta se događa u Siriji, ali šuti i nereaguje. Jedini koji nešto rade su humanitarne i nevladine organizacije”, kazala je Bećirević i nastavila: “Bilo je vrlo emotivno tokom cijelog puta. Bilo je slučajeva da nane ne razumiju jezik žena Sirije, a suze same idu, osjeti se emocija. U jednom momentu smo svi plakali, ne znamo što plačemo”.

“Posebno je bio težak trenutak kada smo izveli performans vezanja marame oko ruke, ta nam je marama postala tako teška”, otkrila je Guja.

Članice udruženja “Bakider” su ispričale anegdotu sa puta kada su boravile u Ankari.

“U jednoj džamiji u Ankari spavalo je 13.000 žena i nijedna se nije požalila”, istakle su one.

Na pitanje voditeljice kako komentarišu negativne komentare na društvenim mrežama, Guja je ocijenila kako je “najlakše sjediti kući i komentarisati”…

“Kada čovjek stane sa 13 hiljada ljudi shvati da je nešto postigao. Dobili smo informaciju da je 13 žena oslobođena kada smo krenuli na taj put, ali svjesni smo da se trebamo nastaviti boraviti”, istakla je Guja.

Sljedeći projekti…

“Naša udruženje planira otvoriti sjedište u Sarajevu, kao i drugim gradovima u susjedstvu”, kazala je Bećirević.

“Imamo projekat doniranja olovaka za djecu Sirije. Nije nam cilj bio da neko ode u prodavnicu i kupi olovke. Mnogi od nas imaju dosta olovaka koje možda ne upotrebljavaju”, zaključila je Guja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.