Beganović: Kamen spoticanja u funkcioniranju vlasti u FBiH

Vijesti 14. mar 201810:35 > 10:45
N1

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović u razgovoru za N1 kazao je da je najveći problem u odnosima i funkcioniranju vlasti između SDA i HDZ-a.

“Neki koraci su napravljeni u uspostavljanju ponovnog funkcioniranja vlasti u FBiH. Mi ćemo vjerovatno na sljedećem sastanku imati tačno one stvari i probleme koji su riješeni i šta bi mogli dalje učiniti”, kazao je Beganović.

Kako je naveo, najveći problem je u funkcioniranju Vlade FBiH.

“Više od mjesec dana nema redovne sjednice, praktično ne zasjeda. Posljednja redovna sjednica je naprasno prekinuta od strane premijera Novalića na tački oko imenovanja, odnosno poništenja konkursa za direktora Porezne uprave. Od tada taj problem je naveći kamen spoticanja, da ne kažem kočnica u funkcioniranju vlasti u FBiH”, naveo je on.

Dodao je da je  Vlade FBiH suport Parlamentu i da se u ovom slučaju radi o principu spojenih posuda.

“Parlament bi teško funkcionirao bez jasnih jasnih odnosa unutara FBiH. Taj problem koji se desio u Vladi prenio se i na funkcioniranje Parlamenta. Da li postoji parlamentarna većina? U formalnom smislu postoji. To je pitanje koje ćemo znati kada se zakaže sjednica”, kazao je Beganović.

“Nakon jučerašnjeg sastanka vidjelo se da je prvenstveno problem u odnosima i funkcioniranju između SDA i HDZ-a. Mi iz SBB-a kao bosanska i probošnjačka stranka smo jučer na sastanaku pokušali da približimo stavove, praktično smo bili medijatori između SDA i HDZ-a. Treba se postići dogovor kako izići iz te situacije. Danas ima kolegij Vlade FBiH i nadam se da će konačno postići dogovor”.

Govoreći o zahtjevima boraca, Beganović je kazao da borvi imaju opravdane razloge.

“Ne vidim razloga zašto se ne bi objavio Registar boraca. Ako postoji zakonska zapreka, treba promijeniti zakon ili one elemente koji krše zakon. Objaviti registar da se tačno zna. Ljude najviše boli nepravda, evidentno je da ovdje postoji”, kazao je on.

“SBB zbog trenutka u kojem živimo, zbog građana, je spremna da se radi, da se zakoni u Parlamentu donose. Definitivno nije do nas. Nema opravdanja za zastoj u radu Parlamenta”, naveo je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.