Koalicija Pod Lupom: Analiza izbornih nepravilnosti u BiH

Vijesti 14. mar 201815:08 > 15:12
Tanjug/Filip Krainčanić

Predstavnici Koalicije „Pod Lupom“ danas su u Sarajevu predstavili Analizu izbornih nepravilnosti u BiH u periodu od 2006. do 2016. godine, koja je pokazala da su birački odbori i dalje jedna od najslabijih karika u izbornom procesu.

Zato je potrebno napraviti temeljne izmjene i konkretna unapređenja u pogledu imenovanja i obuke članova biračkih odbora.

”Preporučujemo da se propiše da predsjednik biračkog odbora bude nezavisna osoba s iskustvom u provođenju izbora ili dobrim poznavanjem izbornog procesa i da ga imenuje lokalna izborna komisija”, rekao je koautor i koordinator istraživanja Danijel Stjepanović.

Analiza sadrži podatke o primjedbama, prigovorima i žalbama na izborni proces u BiH i podatke o istragama i sankcijama u vezi sa nepravilnostima i krivičnim djelima u oblasti izbora u periodu od 10 godina.

Utvrđeno je da se više od 1.000 prigovora odnosilo na izborni dan i na proces imenovanja članova biračkih odbora.

Koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tanasković Mićanović izrazila je nadu da će predložene izmjene Izbornog zakona BiH, koji je u usvojio Predstavnički dom, uskoro podržati i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Time bi, kako kaže, bile otklonjene svjesne manipulacije rezultatima izbora, koje su, između ostalog, konstatovane u predstavljenoj Analizi.

Iz tog razloga, Koalicija sugeriše da se na svakom biračkom mjestu obezbijedi skeniranje glasačkog listića, kao i da se uvedu providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira, te smanji visina glasačkih kutija do minimalne visine koja obezbjeđuje tajnost glasanja.

Među ostalim zaključcima Analize navodi se da izvještaji izborne administracije u oblasti zaštite izbornog prava nisu ujednačeni, kompletni i sveobuhvatni.

”Primjedbe kao instrument zaštite izbornog prava koje su jedine dostupne posmatračima Koalicije u procesu prijave nepravilnosti na izborni dan, najčešće nisu predmet razmatranja izbornih tijela, te kao takve skoro da su obesmišljene”, poručila je Tanasković Mićanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.