Do kada stranački ljudi u biračkim odborima?

Vijesti 14. mar 201818:03 > 18:59
N1

Da će se u Stocu i Srebrenici desiti izborne nepravilnosti, Koalicija “Pod lupom“, upozoravala je mjesecima prije općinskih izbora, no niko ih nije poslušao. I tada su iznijeli primjedbe na članove biračkih odbora koje biraju stranke, upozoravali na neažurirane biračke spiskove, tražili izmjene izbornog zakona, no ništa se nije desilo.

Nezavisnost biračkih odbora i danas su istakli kao jednu od najvažnijih preporuka za bolje izbore.

‘Da pokušamo da preuprijedimo uticaj stranaka na birački odbor tako što bi se imenovali nezavisni predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora koji imaju ključnu ulogu u biračkim odborima. Obzirom da je prijedlog izmjena i dopuna zakona koje smo mi pripremili pao, a gdje se nalazila i ta izmjena, očito je da nemamo podršku političkih subjekata. Ne žele da puste kontrolu nad tim imenovanjima”, kažu.

Više od polovine lokalnih izbornih komisija uopšte nije dostavilo podatke o strukturi izbornih nepravilnosti, no ono što je alarmantnije, kažu u koaliciji je da tim podacima uopšte ne raspolažu.

Ukupan broj prigovora prema Tužilaštvima u BIH je 149, no tek manji broj do kraja je istražen, navode u Koaliciji.

”Veliki broj tih predmeta završeno je naredbom o neprovođenju istraga. Za jedan dio je potvrđena optužnica, još uvijek se vodi istraga. Najznačajnije je ipak da su u ovom periodu donesene samo tri osuđujuće presude, jedna novčana i tri uslovne kazne”, poručuju.

Da konkretni podaci lokalnih komisija ne postoje, ili ih općinski organi ne žele dostaviti nedavno su utvrdili i u CIK-u. Na posljednjoj sjednici je konstatovano da čak 40 opština nije ispostavilo tražene podatke. O kakvim je informacijama riječ, možda najbolje svjedoče podaci komisija koje su se odazvale CIK-u, a zahvaljući kojima je uz ostalo pronađeno preko 5000 umrlih osoba čija se imena nalaze u evidencijama centralnog biračkog tiijela. Najveći broj takvih je u Vitezu, odnosno u Cazinu, Travniku Kiseljaku i Gračanici.

U odnosu na broj prigovora, neznatno mali broj istraga je proveden, tek nekoliko osoba krivično sankcionisano. No, prva brana navedenom je CIK koji odbija većinu žalbi.

Ono što je takođe važno reći, CIK BiH odbija skoro 80 posto žalbi podnesenih na odluke loklanih izbornih komija, 20 posto prihvati”, kažu u Koaliciji.

U top deset preporuka koje su danas prezentirane javnosti navodi se i izborni period koji bi trebao biti skraćen na 120, umjesto dosadašnjih 180 dana, od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata. U Koaliciji Pod lupom danas su pozdravili izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje novih tehnologija, poput skeniranja listića, u nadi da će ovaj zakonski prijedlog nakon Predstavničkog, biti podržan i u Domu naroda Parlamenta BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.