Sve o Šestoaprilskoj nagradi Grada Sarajeva 2018. godine

Vijesti 14. mar 201818:59 > 20:33
N1

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku o dodjeli najvišeg gradskog priznanja Šestoaprilske nagrade Grada. Nagrade ove godine odlaze u ruke nekolicine zaslužnih organizacija i pojedinaca, a sve odluke su donesene većinom glasova. Javnost je bila isključena iz procesa donošenja odluka.

Odlučeno je kome idu Šestoaprilske nagrade Sarajeva , ali je još uvijek nejasno da li će otići i u ruke Stjepana Mesića povelja počasnog građanina Sarajeva. Mesić koji se nalazi u Azerbejdžanu kratko je poručio da neće donositi odluke dok na putu te da će po povratku u Zagreb odlučiti dolazi li u Sarajevo. Gradska vlast mu se ipak nada.

Vidjet ćemo šestog aprila. Ja se iskreno nadam da će gospodin Stjepan Mesić biti na svečanoj sjednici i da će uzeti zasluženu nagradu jer to nije nagrada Gradskog vijeća, nego Grada Sarajeva i njegovih građana. To je jedna od ispravnih odluka. Mi nemamo nijednu negativnu konotaciju protiv gospodina Stjepana Mesića“, rekao je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Nagrada iz oblasti kulture odlukom vijećnika odlazi u ruke jednog od najboljih bh. glumaca Emira Hadžihafizbegovića. On vjeruje da nam je budućnost usko vezana uz kulturu jer će evropske granice biti omeđene kulturom.

Duboko vjerujem da, sad pravim malu digresiju od dobijene nagrade, duboko vjerujem da će ljudi prepoznati koliko je kultura bitna. Ne samo, ne samo festivali, teatar i film, kultura je znate kada podignete papir i ubacite ga u kontejner. Popravili ste svijet. Dakle, od hautorske kutlture do kulture na vrhu države, mislim političke kulture“, kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Zapostavljenost kulture, nauke, zdravstva i obrazovanja je veliki problem za naše društvo i ovo bi trebala biti inicijalna kapisla za skretanje pažnje poručuje Tatjana Ljujić Mijatović.

Skretanje pažnje u smislu jačanja naučno-istraživačke zajednice u smislu učešća na međunarodnim programima, povezivanja sa inostranim partnerima i isto tako pokušaj da približimo značaj nauke i obrazovanja mladim ljudima koji trebaju ovdje da se edukuju, ali i da ostanu u zemlji i da daju doprinos za njen razvoj”, kazala je Tatjana Ljujić Mijatović.

O dobijanju nagrade prof. Ismet Gavrankapetanović je doznao po izlasku iz operacione sale.

Ja ovu nagradu dijelim kako sa građanima koji su me predložili i vijećnicima koji su tako odlučili. Također je dijelim sa svojom porodicom i kolegama ortopedima koji su kroz protekli period prošli jedno teško iskustvo, ali evo na kraju tog jednog tužnog tunela kroz koji smo morali proći, evo hvala Bogu da sam ovo dočekao danas“, rekao je dr. Ismet Gavrankapetanović.

Zajednička dodjela ovogodišnjih priznanja će se održati na dan Grada odnosno na dan kad je 1945. oslobođeno Sarajevo u Drugom svjetskom ratu. Uz već pomenute dobitnike nagrade u oblasti biznisa dobio je Centrotrans, sporta karate-klub Bosna, te u oblasti rada Udruženje veterana policije za specijalne namjene “Lasta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.