Ljekari u HNŽ: Ne tražimo ništa više nego što imaju ostali

Vijesti 14. mar 201822:03 > 22:04
Ilustracija

Sindikat liječnika Hercegovačko-neretvanskog županije (HNŽ) uputio je otvoreno pismo javnosti u kojemu se pojašnjava zašto je taj sindikat najavio stupanje u generalni štrajk 19. ožujka.

U pismu se navodi da je trenutna plaća liječnika u HNŽ-u 1100 maraka, da je satnica liječnika dvije konvertibilne marke te da, primjerice, liječnik specijalist u Sarajevu ima plaću 2015 maraka, a u Konjicu 1350 maraka.

Ne rade liječnici svoj posao radi novca samo, jer da su htjeli zaraditi, mogli su se baviti puno unosnijim poslom, npr. politikom. Ono što liječnici rade, ne može se ni platiti ni naplatiti. Koliko biste vi naplatili Bajram ili Božić sa svojim bližnjima? Možda je to posljednji Božić vašeg oca ili prvi Bajram s vašom bebom. Koliko on košta?“, poručuju liječnici u svom otvorenom pismu.

Dalje se navodi kako posao liječnika podrazumijeva svakodnevno učenje te da posao liječnika ne prestaje kada radno vrijeme završi.

Ne želimo mi samo povećanje za sebe. Mi radimo svoj posao koliko možemo i dajemo najbolje od sebe. Bez medicinskih sestara i tehničara ne možemo. Oni rade težak posao i često neprimjetan. I imaju svoj sindikat i bore se svojim snagama za svoja prava koja im pripadaju. I ne, ne želimo u Njemačku, ni u Austriju, Hrvatsku, ni bilo gdje nas kolege zovu. Dođite, ovdje vam sve pružaju, u mjesec dana zaradit ćete godišnju plaću. Ne želimo ići. Štrajkali su naši mentori i profesori koji su pred mirovinama, svoje znanje su prenosili nama. Želimo ostati uz svoj narod i prava jednaka onima naših kolega udaljenih 40 kilometara i 600 KM od nas“, stoji dalje u otvorenom pismu.

Dodaje se kako su liječnici povrijeđeni jer im se uskraćuju prava koja su omogućena njihovim kolegama diljem Federacije.

Dosta nam je bilo šutnje. Ne tražimo ništa više nego što imaju ostali. Pridružite nam se u moralnoj potpori i razumijevanju tijekom naše borbe za obranu dostojanstva struke, ukoliko naravno smatraš da smo to zaslužili. Unaprijed hvala!“, stoji na kraju otvorenog pisama Sindikat liječnika HNŽ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.