Ivanić na Baku svjetskom forumu u Azerbejdžanu

Vijesti 15. mar 201807:42 > 07:44
N1

Otvoren je 6. Globalni Baku program u Azerbejdžanu. Ovaj Forum okupio je oko 450 učesnika iz 50 zemalja. U Forumu učestvuje i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji će na jednom od današnjih panela govoriti o konsekvencama separatističke politike i kakva je budućnost moderne države.

Otvarajući ovogodišnji Forum, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliev, govorio je o mogućnostima koje mogu proizaći iz ovogodišnjeg foruma.

“Ovi Forumi mogu uvezati zemlje, stvoriti preduslov za saradnju. Mi smo usvojili ranije Rezoluciju konflikata, ali ona nije sprovedena. I dalje dio naše teritorije je okupiran, mislim na Nagornokarabah”, rekao je Aliev.

Na Forumu je govorio i turski premijer Binali Yildirim koji je izrazio zabrinutost zbog sigurnosne krize u svijetu, ali i islamofobije koja vlada. On je rekao da je Turska opredjeljenja da se bori protiv terorizma i smatra kako pokazuje opredjeljenost u toj borbi. Za zemlje Balkana će sutra biti zanimljiv panel, jer će se govoriti o njihovoj budućnosti, ali i regionalnoj sigurnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.