Lagumdžija: BiH kao srce Balkana ključ stabilnosti

Vijesti 15. mar 201810:06 > 10:09
N1

Zlatko Lagumdžija nalazi se na Globalnom Baku Forumu, šestom poredu, odakle je u javljanju poručio da je jedna od ključnih tema geopolitičkog okupljanja - budućnost i stabilnost Zapadnog Balkana i Balkana u cjelini.

Lagumdžija je kazao da je ovo veliki skup, koji iz godine u godinu postaje sve veći. Ove godine na njemu učestvuju predstavnici 45 zemalja, 400 učesnika, koji su članovi ozbiljnih delegacija iz Kine, SAD-a, evropskih zemalja, ali i zemalja Zapadnog Balkana.

“Vidjeli ste poruke sekretara UN-a, pape, Therese May, koje su usmjerene na stabiliziranje prilika u regionu, pokušaji širenja optimizma. Ono što je za nas važno, u ovih 10 tema, koje su prisutne, jedna od ključnih je budućnost Zapadnog Balkana i Balkana u cjelini”, naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija je poručio da će u Bakuu biti upriličena jedna ozbiljna analiza političkih prilika svijeta, ali i regiona.

“Svima je jasno da je Balkan, BiH kao srce Balkana ključ stabilnosti i daljeg razvoja Evrope kao ozbiljnog svjetskog igrača. Raste svijest o tome da pitanje Balkana nije pitanje upitnika, nego geopolitičko pitanje – da li će se Evropa da balkanizira ili će Balkan biti dio EU”, naveo je Lagumdžija u razgovoru sa reporterom N1, Slavišom Starčevićem koji se također nalazi na Forumu.

“Važno je da pobjeđujemo unutarnje nacionalizme”, poručio je Lagumdžija.

“Mislim da je ovo jako bitno, u geopolitičkom Davosu, da je Balkan u žiži. Ali u pozitivnoj. Kako premoštavati razlike u pravljenju inkluzivnog svijeta, a ako je neko ogledalo toga, to je Balkan i BiH”, izjavio je Lagumdžija za N1.

On je kazao da kada se Jugoslavija raspadala, raspadala se kao posljedica raspada bipolarnog svijeta.

“Dejton je napravljen kada je na planeti bila jedna supersila. Dejton danas se ne bi tako mogao napraviti”, poručio je Lagumdžija.

On je potcrtao važnost svijeta u kojem nema “malih”, jer “mali znaju napraviti velike probleme. Veliki vole da reaguju na probleme – a kod nas se kaže, bolje spriječiti nego liječiti”, ocijenio je Lagumdžija.

Naglasio je da je u budućnosti moguće još veće ulaganje Azerbejdžana u BiH.

“Imali smo sastanak sa predsjednikom Azerbejdžana, razgovarali smo o skoroj posjeti BiH. Pokrenuli su neka ulaganja, kraj Doboja ima veliko ulaganje u Bosanku Doboj, gdje se objedinjava ekonomski integrisani region, koji se nalazi na dva entiteta i tri kantona”, naveo je Lagumdžija kao primjer privrednog povezivanja Azerbejdžana i BiH.

“Oni idu sa velikim naftovodom, vjerujem da tu ima posla za nas”, dodao je.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, te brojni drugi predstavnici iz BiH nalaze se u glavnom gradu Azerbejdžana, dok Srbija i Hrvatska nisu poslale svoje visoke delegacije.

“Srbija i Hrvatska ovdje nisu bile prisutne posljednjih godina. Oni znaju što su ovo fulili. Sva sreća je da oni imaju BiH, zamislite kakve bi susjede imali da nas nema”, poručio je Zlatko Lagumdžija.

Sve aktuelnosti sa Globalnog Baku Foruma pratite u ostalim informativnim emisijama na N1, odakle izvještava Slaviša Starčević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.