Od morbila obolijevaju isključivo nevakcinisane osobe

Vijesti 15. mar 201817:21 > 22:15
N1

Zbog ukupno četiri slučaja, na području Istočnog Sarajeva prijavljena je epidemija morbila. Provjerili smo - da li je stanje u zemlji alarmatno, šta su simptommi ove bolesti i kako se najbolje zaštititi?

Epidemija morbila prijavljena je na području Istočnog Sarajeva. Analizom tri uzorka ustanovljeno je da su tri osobe pozitivne na virus. Rođene su 2016, 1993. i 1992. godine. Radi se o tri povezana slučaja i o jednom pojedinačnom.

Evo koji su simptomi ovoga oboljenja:

Pojavljuju se povišena tjelesna temperatura, osip i jedan od tri simptoma: kašalj, kijavica, odnosno prehlada, i konjuktivitis. Ovo zarazno oboljenje prenosi se sa čovjeka na čovjeka.

“ili osobom koja je u inkubaciji, znači, u periodu kada nosi uzročnika, još nije bolestan. Tok bolesti može biti različit. Oboljeli može imati neku lakše izraženu simptomatologiju. Može oboljeti kao srednje težak pacijent, a dešava se da oboljeli ima ozbiljnu kliičku sliku, koja može da zavsrši sa komplikacijama ili sa smrtnim ishodom”, kaže Jasminka Smlatić Muhadžić, pedijatar.

  Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nije objavljivao inormacije o širenju ovog oboljenja. Konaktirali smo i kliničke centre u većim gradovima u BiH. Iz Sveučilišne klinike u Mostaru rečeno nam je da u proteklom razdoblju nije bilo ni jednog slučaja, kao ni u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u Banja Luci.

Najbolja je prevencija vakncina i to MRP vakcina koja je po kalendaru vakcinacije predviđena u 13. mjesecu i 6. godini života.

“Obolijevaju isključivo nevakcinisane osobe. Vakcinisana osoba neće oboliti. Naravno, moramo znati da nam je varatima epidemija, zbog pada procijepljenosti, zbog antivakcinalne propadande”, kazala je Jasminka Smlatić Muhadžić, pedijatar.

No, epidemija je za sada prijavljena samo u Istočnom Sarajevu. Podsjetimo, početkom marta u Republici Srpskoj prijavljena su još dva pacijanta oboljela od morbila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.