Ugrožene stotine istraga u BiH

Vijesti 15. mar 201818:43 > 20:05
N1

Događaj bez presedana prošao bi gotovo neopaženo da se nisu oglasili međunarodni faktori. Zbog nemara vlasti hoće li doći do kolapsa pravosudnog sistema i ugrožavanja stotina složenih istraga koje vode sigurnosne agencije.

Stotine složenih istraga o slučajevima terorizma, ugrožavanja nacionalne sigurnosti i organiziranog kriminala koje vode policijske agencije u BiH i državna Sigurnosno-obavještajna služba (OSA) mogle bi uskoro propasti.

Naime, Ustavni sud BiH je 2016. godine proglasio neustavnim članove zakona koji se odnose na davanje imuniteta, tjelesni pregled i na posebne istražne radnje. Rok za izmjene od šest mjeseci je istekao krajem prošle godine. Ustavni sud bi zato na sljedećoj sjednici mogao te dijelove zakona proglasiti nevažećim. Obzirom da novih nema istrage koje su u toku padaju u vodu jer nemaju zakonskog uporišta. Svi međunarodni faktori u državi upozoravaju na katastofalne posljedice neusvajanja izmjena i apeluju na domaće vlasti.

Ukoliko zakonodavac usvoji tek polovična rješenja ili ako Ustavni sud ukine postojeće odredbe jer su protuustavne, bh. tužiocima će biti uskraćen jedan od glavnih alata za efikasnu borbu protiv teških oblika kriminala“, navodi se iz Delegacije EU u BiH.

Navode da je ministarstvo pravde sačinilo nacrt izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku ali je on manjkav i ne zadovoljava zahtjeve za pojačanu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, bilo na domaćem ili međunarodnom nivou. Ministar pravde BiH Josip Grubeša na naše pitanje o nemogućnosti sprovođenja istraga – odgovara.

Ne želim ni pretpostavljati šta bi se moglo dogoditi. Stvarno mi smo radili sve da to napravimo što je prije moguće. Međutim znamo da se radi o veoma osjetljivom pitanju i moramo biti tu veoma pažljivi. Vjerujem da Ustavni sud neće staviti van snage jer se tu dovodi u pitanje sigurnost građana Bosne i Hercegovine i kako ste i sami rekli narušava nam se pravni sistem Bosne i Hercegovine. Vjerujem da nam se to neće dogoditi i da ćemo sve to usjeti u nekim zadanim rokovima završiti”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Kako saznajemo iz parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA ova situacija bi mogla imati dalekosežne posljedice. Posebno će se to osjetiti kad je u pitanju borba protiv terorizma.

Normalno bi bilo da imate neograničeno vrijeme trajanja posebnih istražnih radnji. Ovo što su uradili ministri HDZ-a u Vijeću ministara i skinuli taj zakon i tražili da se umjesto onog roka koji je ministar Mektić predložio u svom prijedlogu od 48 mjeseci i da se to smanji na 24 mjeseca je nonsens. To je takva glupost koja će otžati daljnji rad pogotovo kada je u pitanju terorizam, organizovani kriminal i teška krivična djela“, rekao je Damir Bećirović, član Komisije nadzor nad OSA-om.

Bivši ministar sigurnosti tvrdi kako u Vijeću ministara nisu ni znali da trebaju izmijeniti ove Zakone. Prema njegovim riječima zakoni bi za 15 dana kroz hitnu proceduru mogli biti usvojeni, ako za to bude volje.

Ili ovo što sam već kazao da im odgovara da se ništa ne promijeni i da mogu sakriti sve svoje kriminalce koji su u tim kriminalnim skupinama u strankama“, izjavio je Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH.

Iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini poručuju kako bi ovo doprinijelo podrivanju vladavine prava u trenutku kada se teži osiguranju stabilnosti. Također po njihovim riječima ovo bi se smatralo štetnim korakom u kontekstu nadolazećeg Mišljenja od zahtjevu BiH za članstvo u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.