Čović za N1: Prijatelji iz SDA, ne pomažite Hrvatima

Vijesti 16. mar 201810:34 > 10:37
N1

U Neumu je danas drugi dan Naučno-stručnog skupa s međunarodnim učestvovanjem "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu", a na dnevnom redu danas su zaključci. Povodom ovog naučnog skupa razgovarali smo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem.

N1: Kako je protekao jučerašnji dan? Koji su zaključci?

Čović: Jučer su organizirane tri sesije i zadovoljan sam sa onim što sam čuo od teoretičara. Mislim da smo dobili poticaj da kroz današnji panel tražimo rješenje kako urediti BiH, osnova je uvijek evropska BiH. Mislim da ćemo na ovaj način i dalje imati konferencije koje će imati smisla sve do ulaska BiH u EU. Dobili smo kritički osvrt na ono što radimo, od Washingtona, preko Daytona pa sve do danas. Gdje su činjene greške i što treba popraviti.

BiH evidentno ima budućnost, evropsku budućnost. Kako osigurati apsolutnu jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana, kako osigurati legitimno predstavljanje svih naroda sa jedne strane, a sa druge strane kako se racionalno organizirati da bi bili prihvatljivi jednom velikom evropskom projektu, koji ima svoja pravila, kojima se mi moramo prilagoditi, a ne oni nama. Ja sam vrlo optimističan.

Međutim, mi nemamo mnogo vremena i moramo stići one koji su istočnije od nas, koji su uveliko otvorili vrata EU.

Hrvatsko pitanje je provokativno i ono ne postoji, postoji pitanje BiH. Odgovorom na hrvatsko pitanje rješavamo bošnjačko i srpsko. I to je način kako upravljati BiH jer BiH drugačije neće preživjeti, a preživjet će. Morat ćemo naći način kako osigurati apsolutnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda i naći mjeru između građanskog i kolektivnog. To je suština.

N1

N1: Predstavnici manjih hrvatskih političkih stranaka i NVO-a uputili su kritike kako nisu pozvani na skup?

Čović: Ovo je znanstveno-stručni skup, on je otvoren, dakle javni poziv i vama i meni, da prijavite svoj rad, da date svoje promišljanje, da budete učesnik ovog skupa. Pozvani su svi koji žele promišljati, ali ne sa političke pozicije. Niko se ne poziva, svi smo javno pozvani. Bojim se da oni koji stalno kritiziraju druge što rade volio bih čuti što oni predlažu. Ne može biti samo kritika osnova političkog djelovanja, moraju imati i svoj sadržaj.

N1: Stranka demokratska akcije je jučer reagovala na Vašu izjavu da se “iz odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”. U SDA kažu kako se, odlučujući po zahtjevu g. Ljubića, Ustavni sud BiH u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH. Komentar?

Čović: Ustavni sud je vrlo jasno donio nekoliko odluka koje govore o Ustavu BiH. Nisam ja taj koji treba o tome pričati, a svako ko misli neka iščita te odluke. Ustavni sud je vrlo precizno kazao da Federacije nije federacija županija ili kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Moguće da se to nekom ne sviđa. Meni je žao što, prije svega kolege iz SDA, ne razmišljaju moguće drugačije pa da angažiraju pravne stručnjake i oslikaju iz svih kutova vrlo jasne poruke. I tada bi shvatili da je nužda osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Nikada iz Ustava neće nestati odrednice hrvatsko nacionalno biće, bošnjačko nacionalno biće itd. To je preambula Ustava.

N1: Najavili ste da za nekih 10 dana očekujete rješenje Izbornog zakona. Da li ste bili previše optimistično?

Čović: Da li će ona biti izložena sudu javnosti kroz Parlament ili na neki drugi način, to je drugo pitanje. Ta rješenja već postoje. I svi politički čimbenici koji uzimaju sebi za pravo da su nositelji političkog života u BiH to znaju. Kad će se naći dovoljno kompromisa političkog, da kažemo ono oko čega smo se dogovorili da idemo u Parlament, to je sad pitanje. Mislim da smo zreli i da će se idući tjedan završiti sa ovom priča. Više vremena nemamo. Činjenica je da se Izborni zakon mora promijeniti, u suprotnom nećemo imati izbore.

Morate partnerima iz EU pokazati da ste spremni sami donositi odluke. Ovo što govore u javnosti želimo pomoći Hrvatima- nemojte pomagati Hrvatima. Prijatelji iz SDA nemate ni jednog razloga da pomažete Hrvatima, pomozite sebi. Tako ćemo izgraditi BiH. Hrvatima pripada jednakopravnost, legitimno predstavljanje i to što govorimo zadnjih 10 godina kako jedan narod neće drugom birati legitimne predstavnike – sada napišite. Dovoljno je i pet dana za rješenja ako se ono stvarno želi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.