Upozorenje za dolinu Neretve: Stiže vrhunac vodenog vala

Vijesti 16. mar 201813:25 > 13:31
Anadolija

Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku rijeke Neretve, očekuje se značajnije povećanje vodostaja.

Očekivani vrh vodnog vala očekuje se sa 17. na 18. ožujak, a trenutni protok vode kroz hidroelektrane (HE) Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara, priopćeno je iz Grada Mostara. Iz Grada tvrde da su putem Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (OC CZ HNŽ) zaprimili od Federalnog hidrometeorološkog zavoda – Odsjeka za hidrologiju obavijest o mogućim velikim vodama za period 16 – 18. ožujka 2018. za Sliv Jadranskog mora uslijed očekivanih intenzivnijih padavina. Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku rijeke Neretve, očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Najznačajniji porast vodostaja se očekuje na rijekama: Lištica, Buna, Trebižat i Bregava. Očekivani vrh vodnog vala: 17./18.03.2018.g, piše Bljesak.

Bez pouzdane prognoze

Također, napominju da je glavni tok Neretve, nizvodno od Konjica, je pod značajnim determinističkim utjecajem, te nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most jutros u 8 sati iznosio je 533 cm dok je u proteklim noćnim satima tj. sinoć u 23:15 sati iznosio 753 cm od kada počinje konstantno opadanje nivoa na 383 cm u 5 sati, te ponovni porast do trenutnih 560 cm u 10:30 sati.

Evidentna je promjena nivoa rijeke Neretve uslijed planskog i kontroliranog ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra nizvodno od istih.

Protok i stanje na HE na Neretvi 16.3.2018. u 9:30 sati je slijedeći:

HE Jablanica – stanje stabilno , ukupan protok 240 m3/s, kota 267,19 mnv (otvorene 4 klapne)

HE Salakovac – stanje stabilno, ukupan protok 540 m3/s , kota 119,21 mnv

HE Mostar – stanje stabilno, ukupan protok 360 m3/s kota 76,44 mnv.

Kontroliranje elektroprivreda

Prema navedenim mjerenjima, stabilno je stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi. Nadležni u DC EP BiH i EP HZHB će i dalje raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra tj. situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom, priopćeno je iz Grada.

Pad razine Bune

Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara. Također u protekla 24 sata zabilježen je i blagi pad nivoa rijeke Bune za oko 13 cm. Naime, nivo na vodomjernoj stanici Buna jučer u 10 sati iznosio je 267 cm dok je danas u 9 sati iznosio 254 cm. Međutim, obzirom na obavijest FHMZ – Odsjeka za hidrologiju i upozorenje na povećanje padavina i vodostaja rijeka stanovništvo koje boravi u blizini korita rijeka, posebice Neretve i Bune, da obrate pozornost na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te eventualno poduzmu adekvatne mjere samozaštite od mogućih poplava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.