Ministar zdravstva HNK: Ako svi potpišu otkaze, pada Vlada

Vijesti 16. mar 201814:02 > 14:28
Anadolija

Iako su liječnici i stomatolozi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za ponedjeljak 19. ožujka najavili generalni štrajk i mogućnost kolektivnih otkaza, ministar zdravstva Goran Opsenica kaže da je nemoćan u ispunjenju njihovih zahtjeva jer je stanje u zdravstvenom sustavu HNK puno apsurda.

“Županijski pravobranitelj je upozorio na nezakonitost štrajka budući da je na snazi rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani i organiziranju štrajka sve do okončanja drugostupanjskog postupka koji je u tijeku”, ističe ministar Opsenica.

No ako dođe do masovnog potpisivanja otkaza koje su liječnici najavili, kako ističe, past će Vlada.

“Kolektivni otkaz ne mogu podnijeti, jer svatko ima pojedinačni ugovor, a u slučaju da svi potpišu pojedinačan otkaz, predložit ću da Vlada da ostavku, a onda tehnička vlada ne može pregovarati sa sindikatom”, ističe Opsenica.

Mišljenje pravobranitelja, kako naglašava, uručeno je strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije, svim zdravstvenim ustanovama, ministarstvu unutarnjih poslova i nadležnim ministarstvima.

Anadolija

“Bio sam na Vladi predlagač odluke o granskom kolektivnom ugovoru koju je Vlada donijela jednoglasno sa svih 12 glasova i držim da je ova odluka primjerena i zakonita. Iako su sindikati više puta spominjali upitnost zakonitosti, koliko znam, nisu podnijeli ovlaštenoj instituciji zahtjev za ocjenu njene zakonitost. To je bio moj stav, a on je takav i danas. Zbog njega za donesenu odluku Vlade odgovornost izgleda snosim samo ja”, ističe ministar zdravstva HNK.

No kako u Zakonu o radu FBIH stoji da granske kolektivne ugovore zaključuju s jedne strane nadležna ministarstva i vlade kantona, pozvao je sve članove Vlade ako su sada drugačijeg mišljenja da preuzmu odgovornost za predlaganje i provođenje novih odluka. Poziv je prihvatio premijer HNK Nevenko Herceg koji je najavio organiziranje ponovnog sastanka svih sudionika iz zdravstvenog sustava kako bi iznova razmotrili tijek pregovora nakon čega će se očitovati i Vlada HNK.

Stanje u zdravstvu HNK, kako ističe ministar Opsenica, puno je apsurda, među kojima je činjenica da je broj djelatnika u zdravstvu prekobrojna za oko 500 osoba, dok je broj liječnika nedovoljan, kao i činjenica da i dalje zapošljavaju uposlenike bez natječaja. Također je istaknuo prevelik broj liječnika koji rade u privatnoj praksi i to na crno. No da bi problem bio veći, kako je pojasnio, Vlada HNK nema zdravstvenog inspektora koji bi takve stvari riješio.

“Imate situaciju u kojoj ravnatelj zdravstvene ustanove može zaposliti bilo koga bez raspisivanja javnog natječaja, a imate i stotine onih koji su uposleni na takav način da nemaju radno mjesto po sistematizaciji”, ističe ministar Opsenica.

On je kazao da je zdravstveni sustav preglomazan, rastrošan i nedovoljno učinkovit. On je kazao da Zavod zdravstvenog osiguranja HNK ove godine izdvaja 104 milijuna KM, što je 79,69 posto plana za 2018. godinu, dok Kanton Sarajevo izdvaja 65,5 posto financijskog plana ZZO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.