MMF: Nastaviti sa strukturalnim reformama

Vijesti 16. mar 201815:07 > 15:10
Fena

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pod vodstvom Nadeema Ilahija, posjetila je Banja Luku i Sarajevo u periodu od 7. do 15. marta da bi napravila ocjenu nedavnih ekonomskih dešavanja i provođenja strukturalnih reformi koje su predviđene u Proširenom aranžmanu sa Bosnom i Hercegovinom.

Misija se sastala sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom, guvernerom Centralne banke Senadom Softićem i drugim vladinim zvaničnicima i predstavnicima privatnog sektora.

“Misija je napravila ocjenu ekonomskih dešavanja i napretka ostvarenog u provođenju strukturalnih odrednica koje su predviđene za naredni period. Razgovori su obuhvatali fiskalne rezultate, reformu poslovne klime i dešavanja u finansijskom sektoru. Podstičemo vlasti da u narednom periodu udvostruče napore u provođenju strukturalnih reformi. Radujemo se nastavku razgovora tokom Proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke koji će se održati u aprilu u Washingtonu. Osoblje MMF-a će u narednim mjesecima posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi obavilo razgovore u okviru drugog pregleda reformskog programa vlasti koji MMF podržava u obliku EFF-a“, izjavio je na kraju posjete BiH Ilahi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.