BHRT: Sve odluke UO BHRT donesene su u skladu sa zakonom

Vijesti 16. mar 201815:43 > 15:49
N1

Povodom jučerašnje odluke Federalne TV da prekine saradnju sa BHRT-om u pojedinim programskim segmentima oglasio se se i BHRT saopštenjem u kojem se kaže da su sve odluke UO donesene su u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povodom saopštenja koje su Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH uputili javnosti, a koje se odnosi na kadrovsku i uređivačku politiku BHRT, legalno izabrani Upravni odbor BHRT skreće pažnju na nekoliko činjenica:

– Sve odluke UO donesene su u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a
– Svi izabrani urednici su profesionalci i tri člana UO koji su glasali za stoje iza tog izbora.

Kada je riječ o primjedbama vezanim za neizbor gospodina Srđana Šarenca, koje su se pojavile u medijima, želimo upoznati javnost da gospodin Šarenac nije ispunjavao osnovne formalno-pravne uslove propisane konkursom, zbog čega nije mogao ni biti izabran na mjesto urednika Dokumentarno-savremenog programa.

Također, smatramo neprimjerenim jednostrane prekide saradnje, s obzirom na više puta iskazanu namjeru za zajedničkim djelovanjem i izgradnjom modernog, profesionalnog i digitalizovanog Javnog RTV sistema.

 UO BHRT ograđuje se od političkih konotacija iznesenih u saopštenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da jedino članovi UO BHRT, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije”, navedeno je iz BHRT-a.

Saopćenje potpisuju Dejana Radovanović-Šarenac, predsjedvajuća, te članovi Zoran Krešić i Ljubomir Zuber. Član UO BHRT Mufid Memija nije saglasan sa stavovima iznesenim u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.