Imamović Čoviću: Nema šanse da se od Tuzle pravi Mostar

Vijesti 16. mar 201816:07 > 16:27
N1

"Nađite jedan primjer u zadnjih deset godina, gdje je Hrvat, nebitno ko je, iz koje je stranke, neki čimbenik u javnom sektoru u Sarajevu ili u Tuzli“ - nedavno je rekao Dragan Čović u Pressingu na N1.

Gradska uprava Tuzla danas je to oštro demantovala i zatražila izvinjenje Dragana Čovića.

Od 20 javnih preduzeća u Tuzli, troje je direktora Hrvata. Od 17 čelnih pozicija u gradskoj administraciji, četiri zauzimaju Hrvati, kaže tuzlanski gradonacelnik Jasmin Imamović.

“Hrvati su stari autohtoni narod. Mi smo jedna ruka sa pet prstiju kada govorim o Tuzli. Tri konstutivna naroda. Oni koji se nažalost zovu ostali, a izjašanjavaju se kao Bosanci i Herecegovci i manjine. To je Tuzla. I ime građana Tuzle sa gnušanjem odbacujem te neistine”, izjavio je.

“Zaista se neugodno osjećamo što smo dovedeni u poziciju da trebamo govoriti o svojim nacionalnostima, jer smatramo da smo na ovim pozicijima zato što želimo i radimo svoj posao stručno, a ne zato što smo Hrvati, Srbi, Bošnjaci ili neka druga nacionalnost”, dodala je Svjetlana Kakeš, šefica Službe gradonačelnika Tuzle.

HDZ i Dragan Čović Hrvate u BiH dijele na one koji su članovi ove stranke i one koji nisu te namjera mu je obrisati Hrvate sa određenih prostora, poručeno je iz Tuzle.

“Kroz izmjene izbornog zakona on želi da Hrvati uopšte ne postoje u tuzlanskom , sarajevskom području, itd. Je li to znači ideja iz 1993.? Da se trebamo preseliti u Grude da bismo bili Hrvati koji mogu biti birani, da se izaberu, itd”, ocijenio je Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite Grada Tuzle.

Zlatko Kovačević, Šef Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle je dodao: “Hoću prije svega da budem državni službenik na koje mjesto sam izabran po konkursu bez ikakvih privilegija bez ikakvih veza. Ja nema druge veze osim što sam doktor nauka. Osim što svoj posao radim na način kako je propisano zakonom. U interesu svih građana naše jedine, najljepše i najbolje BiH.”

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Tuzli je živjelo više od 20 hiljada Hrvata, a prema popisu iz 2013. Više od 15 hiljada. Hrvati Tuzle postojali su prije HDZ i postojat će i dalje, ističe Imamović.

“Ja mislim da je Tuzla najveći kohezioni faktor u BiH. Zato je mnogima Tuzla problem. Nema nikakvih cjepljenja dok je Tuzle ovakva kakva jeste. Nećemo dopustiti nikome da od Tuzle pravi Mostar. Nema šanse”, izjavio je.

Prema zadnjem popisu stanovništva, kazano je danas, da su Hrvati iz Tuzle mnogo manje napuštali ovaj grad nego što je slučaj sa drugim sredinama u BiH. To je rezultat suživota i multietničnosti koji vladjau ovim gradom, tvrdi Gradska uprava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.