Najvažniji zaključci sa sjednice Predsjedništva SDA

Vijesti 16. mar 201817:48 > 18:05
N1

Danas je u centrali Stranke demokratske akcije održana sjednica Predsjedništva ove stranke nakon koje se novinarima obratio zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo je porast broja zaposlenih koje je iznijela Agencija za rad i zapošljavanje.

“Broj zaposlenih na koncu 2017. godine je veći za 45.477 osoba u odnosu na 2014. godinu. U decembru 2017. godine bilo je 753.202 zaposlenih osoba, što je najveći broj zaposlenih nakon potpisivanja Dejtona”, izjavio je Osmanović.

On je konstatovao da je za tri godine kreirana polovina novih radnih mjesta od broja koje je SDA obećala za period od 10 godina.

“To je rezultat upornog rada uprkos opstrukcijama. Vlast pod vodstvom SDA ispunjava najvažnija obećanja, a to je zapošljavanje”, naveo je Osmanović.

SDA je pozvala stranke koje su potpisale reformsku agendu da ispunjavaju obaveze.

“I u mjesto opstrukcija da se posvete radu. Pozivamo ministre iz HDZ i SBB koji su zaduženi za cestogradnju da ubrzaju sa izgradnjom cesta, jer su se stekli svi uslovi”, izjavio je Osmanović čitajući zaključke sa sjednice Predsjedništva SDA.

Odbacili su tvrdnje Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić jasno govori šta je FBIH, ne federacija kantona, nego konstitutivnih naroda.

“Ustavni sud se nije mogao baviti uređenjem FBiH, iz odredbi Ustava FBiH i pravnim laicima je jasno da je FBiH federacija kantona, koju uređuju svi građani BiH. Navedene odredbe sadržane su u Ustavu FBiH od 30. marta 1994. godine”, naveo je Osmanović.

Predsjedništvo SDA je osudilo izjave Milorada Dodika o trećem entitetu, te ocijenilo da bi to destabilizovalo BiH.

“Put BiH je unutrašnja integracija, zatim integracija u EU i NATO. To je jedini mogući put, sve ostalo vodi u destabilizaciju”, poručuje Osmanović.

Naveo je da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku, jer posljedice bi značile da Tužilaštvo BiH neće moći da se bori protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Osudili su imenovanje Tvrtka Milovića na čelo urednika Dokumentarnog programa FBiH, te su ocijenili da je neprihvatljivo preglasavanje bošnjačkih članova Upravnog odbora.

Pozdravili su napore predstavnika SDA koji su sa osam probosanskih stranaka usaglasili smjernice za zajednički nastup na izborima 2018. godine u Republici Srpskoj.

Donijeli su odluku o isključenju iz stranke Mirsada Kukića, Nudžejma Džihanića te Avdije Kovačevića i Kenana Kamenjaša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.