Šta slijedi ako se ne izmjene Krivični i Zakon o OSA-i

Vijesti 16. mar 201818:48 > 19:19
N1

Devet mjeseci nadležne institucije nisu pronašle rješenja za izmjene stavki Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OSA-i - koje je osporio Ustavni sud BiH. Naredne sedmice, poslije sjednice Ustavnog suda dijelovi zakona bi mogli biti stavljeni van snage. Propasti bi mogle i brojne istrage, te predmeti koji se vode pred pravosudnim institucijama.

Djelimično je osporen član 84. Pravo svjedoka da ne odgovara na pojedina pitanja ako mu se ne da imunitet.

Ustavni sud stava – ne postoje jasna razgraničenja u davanju imuniteta. U smislu uvjeta. Krivičnih djela.

Novi prijedlog sačinili su u državnom Ministarstvu pravde. Uz pomoć učesnika iz VSTVa. Izmjene znatno konkretnije. Predviđen niz koraka za dobijanje imuniteta. I to u postupcima gdje je jasno navedeno u kojim krivičnim djelima se taj imunitet može dati.

Svoj posao smo završili, prikupili potrebna mišljenja, zakon uputili u javnu proceduru i prošli tjedan sa svim dokumentima pratećim Zakon sam uputio na Vijeće ministara“, rekao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

No, nije poznato kada će se Vijeće ministara očitovati. Neustavan je, među ostalima i član 117. stav d. Krivična djela za koja se mogu odrediti posebne istražne radnje – a za koja se izriče kazna zatvora najmanje tri godine ili više. Ustavni sud kaže neprecizno određena stavka. Prijedlog resornog ministarstva navodi krivična djela u kojima se mogu koristiti posebne istražne radnje. Među njima su:

Prijedlog izjmena Zakona: “Izazivanje nacionalne, rasne vjerske mržnje; neovlašteno prisluškivanje; Krivotvorenje vrijednosnih papira; Carinske prevare; Primanje dara, drugih oblika koristi; Organizirani kriminal…”

Iz parlamentarne opozicije stava – prijedlozi resornog ministarstva ograničeni. I to samo na određena krivična djela. Podržavaju prijedlog zastupnika SDA Amira Fazlića, koji je sačinjen uz pomoć međunarodnih faktora, tvrde, ali u Parlamentu nije bilo entitetske većine za hitnu proceduru. Šta slijedi ako se izmjene Zakona uskoro ne usvoje:

Situacija će biti takva da svi procesi koji se sada vode gdje je dokazni materijal skupljan po tim članovima da će se ti procesi morati obustaviti neki od tih procesa su na primjer Zukić, Kukić, Radončić, Delimustafić to su sve procesi koje ćete morati odmah obustaviti“, rekao je Damir Bećirović (DF).

Iz SBB-a poruka: “Odgovornost je na resornom ministru Grubeši i predsjedavajućem Vijeća, Denisu Zvizdiću. Protive se kažu lošim rješenjima pojedinačnih SDAovih zastupnika, misleći na prijedlog Amira Fazlića. Tako ozbiljne izmjene ne mogu se usvajati po hitnoj proceduri, stava zastupnik Borislav Bojić.”

Kako utvrdi DNS koji će sigurno pomno razmotriti sve sadržaje tog Zakona koji ima i dobrih rješenja ali ima i onih koji su za diskusije ako uđu po hitnoj proceduri onda nema prostora za raspravu za diskusiju ja vjerujem da će opredjeljenje DNS biti da se to razmotri u redovnoj proceduru“, kazao je Borislav Bojić, DNS

Osporen je i član 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Odnosi se na nalog za upotrebu primjera radi, prisluškivanja, praćenja, sumnjivih lica. Razlog neustavnosti – sudija ima mogućnost produžavati nalog dokle lično smatra da je potrebno. Vrijeme se mora ograničiti, naložio Ustavni sud. Krajem februara ministar sigurnosti Dragan Mektić saopštio je kako je njegov prijedlog, usaglašen s ekspertima bio da se vrijeme korištenja posebnih mjera ograniči bar na 48 mjeseci. No ministri HDZa nisu pristali. Tražili su maksimalno 24 mjeseca. Tačka nije dospjela na dnevni red.

Nijedna evropska država nema tog ograničenja. Često jednog teroristu pratimo i mi, i Srbija, i Hrvatska, Slovenija, Njemačka, posebnim mjerama. Ako mi nakon 24 mjeseca iskočimo iz tog programa, šta vrijedi njima što prate dalje. Rekao sam, neću nikakvu odgovornost da snosim nakon šest mjeseci da se moraju skidati lica sa posebnih mjera i da dovodimo u opasnost sigurnost i države i građana“, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (18.02.2018.).

Danima stižu upozorenja međunarodnih faktora. Danas apel OHR-a. Bez izmjena prije svega Krivičnog zakona – ugroženo će biti funkcionisanje pravosudnih institucija. Neće biti u mogućnosti procesuirati teške slučajeve kriminala i korupcije. Traži se i od Ustavnog suda razumijevanje za trenutnu situaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.