Ministri Zapadnog Balkana: Prioritet regionalna saradnja

N1

Pripreme za predstojeći Samit Zapadni Balkan-EU koji će se u julu održati u Londonu bile su tema sastanka šest ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je održan u Sarajevu, a prisustvovali su mu visoki evropski i britanski zvaničnici.

Saradnja, bezbjednost, evropski put, bile su to teme sastanka šest ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana. Bilo je riječi i o realizaciji projekata dogovorenih na Samitu u Trstu. Tada je BiH dobila sredstva za četiri infrastrukturna projekta.

Mi smo danas razgovarali o pripremama za Samit Zapadni Balkan i EU koji će se u maju desiti u Bugarskoj, takođe smo razgovarli o pripremama za sledeći samit u okviru berlinskog procesa koji će se desiti u Londonu“, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Zbog Sastanka u Sarajevo je došao i Kristijan Danijelsen, direktor direkcije EK za susjedstvo i pregovore. Riješavanje bilateralnih problema jedan je od uslova zadatih u novoj Strategiji EU.

To su reforma koja se onodi na vladavinu prava, ekonomske reforme, i vrlo važno pitanje pomirenja. Danas smo imali veoma dobre diskusije o ovim reformama, i danas smo vodili vrlo dobru diskusiju o ovim važnim temama“, kazao je Kristian Danielson.

Nastojanja Bugarske da u toku predsjedavanja EU promoviše ideju proširenja na Zapadni Balkan pozdravili su učesnici skupa. No proiširenja do 25.godine, bar prema smjernicama iz Strategije neće biti.

Bugarska smatra da je vrlo dobro urađena, da sadrži konkretne prijedloge i impulse i inicijative, šest inicijativa koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana, nosi u sebi određenu perspektivu, otvara horizonte“, rekla je Ekatarina Zaharijeva.

Novom strategijom EU definisano je da se proces pridruživanja nastavlja, ali da proširenja za sada nema, te da bi 2025. godine u EU mogle ući Srbija i Crna Gora.

Evropska unija je nama napisala da mi moramo da riješimo bilateralne probleme između našh zemalja. Što oni nisu riješili svoje pa se sad svadjaju oko granice. Kako su jedni uslovi važili ranije, a sada će važiti neki novi“, izjavio je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije.

Šefovima diplomatija se pridružio i ministar za Evropu i Ameriku Ujedinjenog kraljevstva Alan Dunkan, a sve u cilju pripreme zemalja Zapadnog Balkana za Samit koji se u julu održava u Londonu. Najavljeni samit je dio tzv. njemačko-britanske inicijative. Ova inicijativa je pokrenuta pred odluku Velike Britanije da izadje iz EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.