SDA: Kreirana polovina od broja obećanih radnih mjesta

Vijesti 16. mar 201820:34 > 20:37
N1

Danas je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu. Stranka na press konferenciji novinarima predstavila zaključke sa današnjeg zasijedanja.

Zaključke Predsjedništva SDA donosimo u nastavku.

– Predsjedništvo SDA pozdravlja porast broja zaposlenih koji su vidljivi iz podataka koje je iznijela Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Ti podaci jasno pokazuju da je broj zaposlenih u BiH na koncu 2017.godine veći za 45.477 osoba u odnosu na 2014. , a da je u decembru 2017.godine u BiH bilo zaposleno 753.202 osobe, što predstavlja najveći broj zaposlenih zabilježen nakon Dejtona.

Predsjedništvo SDA je konstatovalo da je za period od tri godine u BiH kreirana skoro polovina novih radnih mjesta od broja kojeg je SDA obećala u svojoj izbornoj platformi za period od deset godina. To je rezultat upornog rada i istrajavanja na realizaciji Programa SDA. I pored neprestanih opstrukcija i blokada, koje su dolazile čak i od onih koji su dio vladajuće koalicije, vlast pod vodstvom SDA ispunjava najvažnija obećanja za građane ove zemlje, a to je na prvom mjestu zapošljavanje.

– Predsjedništvo SDA poziva sve političke stranke u BiH koje su potpisale Reformsku agendu, a posebno one koje čine dio vlasti, da ispunjavaju prihvaćene obaveze iz potpisane Izjave i, umjesto opstrukcija, da se posvete radu u interesu svih građana BiH.

Naročito pozivamo ministre i direktore javnih preduzeća iz HDZ BiH i SBB-a koji su zaduženi za cestogradnju da konačno ubrzaju izgradnju Koridora Vc i brzih cesta, jer su se odavno stekli svi potrebni zakonski uslovi i osigurala sredstva za intenzivno pokretanje cestogradnje.

– Predsjedništvo SDA odbacilo je tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić “jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”.

Odlučujući po zahtjevu g. Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH.

Iz odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda.

Podsjećamo da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Vašingtonu.

– Predsjedništvo SDA osuđuje izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da bi treći entitet stabilizovao BiH. Put BiH je unutrašnja reintegracija, a zatim integracija BiH u EU i NATO savez. To je jedini mogući put i samo to može dovesti do stabilnosti. Bilo kakvo zagovaranje etničkih i teritorijalnih podjela je neostvarivo i vodi BiH u destabilizaciju. Umjesto jeftinih pokušaja da se napravi spor između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, Dodik treba prestati sa potpunom majorizacijom nad Hrvatima u entitetu RS. Upravo vlast Milorada Dodika je otela od Hrvata sve pozicije koje im po Ustavu BiH i Ustavu entiteta RS pripadaju.

– Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku radi provedbe odluke Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine. Posljedice neusvajanja izmjena bi značile da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma, a istovremeno bi veliki broj pokrenutih postupaka bio obustavljen.

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu PS BiH je predložio izmjene ovog zakon kojim se osigurava integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti.

– Predsjedništvo SDA osuđuje imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarnog programa BHT1 zbog govora mržnje, vrijeđanja žrtava agresije na BiH, posebno ubijene djece opkoljenog Sarajeva i pozivanja na etničku segregaciju.Neprihvatljivo je preglasavanje bošnjačkih članova Upravnog odbora prilikom imenovanja urednika javnog servisa.

– Predsjedništvo SDA pozdravlja napore predstavnika SDA, koji su zajedno sa predstavnicima još osam probosanskih stranaka, (Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava, Hrvatski blok, Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjački pokret, Pokret “Odgovor”, Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović i Posavska stranka) usaglasili smjernice za zajednički nastup na predstojećim izborima na području entiteta Republika Srpska.

Zajednički interes koji je okupio navedene snage u probosansku koaliciju jeste potreba za snažnim zastupanjem prava i interesa povratnika u RS – Hrvata i Bošnjaka, kao i svih drugih građana u RS-u koji su izloženi diskriminaciji i uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

– Predsjedništvo SDA je usvojilo Odluku o imenovanje Glavnog oprativnog izbornog štaba.

– Predsjedništvo SDA je donijelo Odluku o isključenju iz stranke Mirsada Kukića zbog nepoštivanja odluka organa Stranke i nanošenja štete ugledu stranke, i Nudžejma Džihanića zbog nanošenja štete ugledu stranke.

Predsjedništvo SDA zadužuje Kantonalni odbor SDA BPK da pokrene proceduru smjene Nudžejma Džihanića sa pozicije ministra u Vladi BPK.

Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o suspenziji sa svih pozicija u organima Stranke, a zbog nanošenja štete ugledu stranke, Avdije Kovačevića i Kenana Kamenjaša.

Predsjedništvo SDA , nakon što je prije godinu dana donijelo odluku o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara Stranke, upućuje inicijativu Glavnom odboru SDA da Amira Zukića razriješi sa pozicije generalnog sekretara na narednoj sjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.